Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristerna blev värre vid kyrkans förskolor

För ett år sedan kontaktade föräldrar kommunen om brist på utbildad personal och låg bemanning på Grytnäs församlings två förskolor. Kommunen gjorde ett besök och påpekade bristerna. Ett år senare är problemen värre.
– Vi ser mycket allvarligt på bristerna, säger Bildningsstyrelsens ordförande Mikael Westberg(S).

Avesta kommun har ansvar för tillsynen även av friförskolor. En ny kontroll av Grytsnäs församlings förskolor har gjorts på samma sätt som på kommunala förskolor.
Det har inte blivit bättre sedan förra besöker, förskollärare som slutat har ersatts med outbildad personal.
– Vi behandlar friförskolor precis på samma sätt som våra egna förskolor, säger Mikael Westberg. Det är viktigt att verksamheten sker på rätt sätt.

Bristen
på kompetent personal och lägre bemanning än på kommunens förskolor var inte enda problemet som uppdagades vid tillsynen. Det brister i planering och kvalitetsarbete på kyrkans förskolor. Personalen har ingen schemalagd planeringstid.
Förskolorna i Sverige har fått ett förstärkt uppdrag som handlar om att förskolan ska arbeta med lärande och utveckling som ett led i att förbereda barnen för skolan. På de två friförskolorna har personalen inte fått någon utbildning om vad det nya uppdraget innebär och hur de ska arbeta. Alla vet inte ens vad det förstärkta uppdraget är.

– Det är viktigt att förskolorna gör rätt och då behövs utbildning av personalen, säger Mikael Westberg. Det är allvarligt när det brister i förståelsen för vad man ska göra.
Det saknas ett systematiskt kvalitetsarbete. Förskolan har inte tydliga utvecklingsområden om hur och vad man behöver arbeta med. Det finns ingen verksamhetsplan för 2012/2013. Det finns ingen plan för barnhälsovården. Ingen föräldraenkät har genomförts.

Bildningsstyrelsen kräver nu att förskolans ledning ska arbeta för att skapa förutsättningar för att utveckla personalens kunskaper och förståelse för förskolans uppdrag och vad ett systematiskt kvalitetsarbete innebär. Förskolan ska utveckla sin plan mot kränkande särbehandling. Det ska finnas kompetensutvecklingsplaner för personalen.
Bemanningen och behörigheten måste säkerställas.
Den 12 juni ska rektorn/förskolechefen komma till Bildningsstyrelsens sammanträde och redogöra för fortsatta åtgärder för förbättring.

– Jag tror att det kommer att bli bra, säger Mikael Westberg. Jag hoppas att vi ska få ett bra samarbete.
Skulle många föräldrar välja att ta sina barn från friförskolorna så får kommunen problem.
– Vi har just nu kö och stor efterfrågan på platser, säger Mikael Westberg. Vi bygger en ny förskola i Horndal och det är klart att om vi får många fler barn så måste vi lösa det.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se