Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brödet förbrödrar på fritidsgården

Ett bröd kan betyda så mycket. Det menar Jerker Svensson på Fritidsgården i Morgårdshammar. Och det är inte vilken limpa som helst, utan det är surdegsbrödet som slagit.

Personalen på fritidsgården sticker nu emellan med brödbak, när inte annat arbete ligger på.
– Kul, nyttigt och framför allt gott, säger Jerker Svensson om bakandet. Det händer att unga kommer och får en macka och vill ha en till bara för att de tycker att det var så gott.
Om man äter en limpmacka eller tekaka säger man inte att det är gott med bröd. Det gör man när man får det hembakade.

Ungdomssamordnare Svensson talar varmt om sitt bröd. Det ger en hemkänsla på fritidsgården som han vill komma åt. Att gården blir en plats för alla.
Unga som kommer med sina datorer och har lan på gårdens trådlösa nätverk. Äldre som kommer för att tvåändssticka sina mössor och vantar. Olika intressen kan blandas och samsas. Också berika varandra hoppas han.
Svenssons ansträngning går ut på att verksamheterna på gården inte nischas mellan olika åldrar och kategorier. Det blev så på fritidsgården Stegelbacken erkänner han.
– Här ska det vara öppet för alla. Inte bara en ungdomsgård. Det är en vits att caféet heter Fralla. För-alla, förklarar han.

– Förr hade de som tvåänddstickade kaffe och bröd med sig på sina kurser. Nu vill de ha vårt bröd i stället.
Ett betyg så gott som något.
Svensson och värdinnan Sandra Tägtström vårdar sin surdegskultur. Fyller på med vatten och nytt mjöl för att hålla bunken med kulturen levande.
– Allt började med att vi hade kurser här i huset. Jag gick en kurs och föreslog då att all personal skulle lära sig.

Så blev det också och nu bakas allt bröd som behövs. Dessutom har Väderbackens personal byggt ett eget bakrum intill. För att ha bröd till sin egen kaféverksamhet.
Bröd förbrödrar skulle man kunna säga. Dessutom är det gott.


Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se