Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brödrakamp med traktorer

Dieselrök, damm, motorvrål och stekande sol ramade in det prestigefyllda traktorracet i By. Det är en del av LRFs familjedag under Slånkvicku.

Tratorrace lockar många åskådare. Med tanke på att förra årets race ställdes in på grund av det myckna regnandet var det helt annorlunda i år. Solen gassade och serveringen langade ut dricka.

Barnen kunde snickra, köra lektraktor och rida ponny. Här fanns också en ansenlig samling sköna veterantraktorer. Populärt var att klappa kalven, lammen, kaninen och hönsen.

Det var uppvisning av olika tävlingsformer med brukshästar.

Huvudnumret var dock tävlingen med traktorer. I år hade arrangörerna utökat med en till klass för tyngre nya traktorer som lockade sex deltagare. I huvudklassen fanns åtta deltagare. Efter lunchpaus var det dags för semifinaler.

Förarna möttes två och två i bästa av tre race. De tävlande står vid var sin påle framför traktorn. När starten går rusar de till traktorn, hoppar in och kör på en slalombana mellan tunnor. De ska backa och vända och köra banan tillbaka. Så byter de banor med varandra.

Motorerna vrålar, dieselrök och damm skymmer sikte men publiken är entusiastisk.

Efter semifinalerna står det klart att det blir en brödrakamp i klassen med de mindre, äldre traktorerna. Tomas Westholm, Möklinta och Krister Westholm, Näckenbäck, ser laddad ut. I slänten sitter åhörarna och hejarklacken ropar ”Westholm! Westholm!”.

Tomas är veteranen som har två inteckningar i vandringspriset och han vinner första rundan. Andra tar Krister. I den tredje och avgörande, står det klart att Tomas Westholm vunnit ännu en gång. Trea i klassen blev Markus Gustavsson, Östervåla, och fyra Viktor Bengtsson, Vatebo.

I klassen med stora (och nyare) traktorer vann Björn Larsson efter att första ha slagit ut bästa dam Johanna Eriksson, Bengstbo, som kom fyra och därefter i finalen besegrat Anders Krans, Backa. Trea i klassen blev Jocke Fornlöv Fullsta.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se