Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brödugnarna är ett minne blott

Ugnarna som Vika Bröd har gräddats i håller på att rivas och forslas undan.
– Vi skulle ha kedjat fast oss vid ugnarna och protesterat medan vi hade chansen, säger en trogen köpare av Vika Bröd.

På måndagen påbörjades arbetet med att riva och forsla undan ugnarna som Vika Brödet har gräddats i. Tidningens utsända team var dock inte välkomna in i lokalen för att dokumentera rivningsprocessen.
– Vi har order om att inte släppa in media i lokalerna och att inte tillåta någon fotografering av när ugnarna rivs, säger männen som sköter rivningsarbetet innan de stänger portarna till lokalen.

Inifrån Priolevas lokaler, där gräddningsprocessen av Vikabrödet tidigare har kunnat skådas genom stora glasrutor, har dörren stängts igen.
– Det är väldigt tråkigt detta, Vika Bröd är ju kulturhistoria här i Skedvi. Vi skulle nog ha kedjat fast oss vid ugnarna och protesterat medan vi hade chansen, säger en Priolevakund, som även är en trogen köpare av Vika Bröd.

Peter Joon, vd för Leksandsbröd som äger Vika Bröd, berättar att det är tolv ugnar som ska rivas.
– Fem av ugnarna har använts de senaste åren och sju stycken har stått oanvända. Dessa sju har dock använts tidigare, säger Peter Joon.

Vad händer nu med fastigheten?
– Den har vi sålt till Prioleva. De får tillträde till den i september. Det är därför vi river och forslar bort ugnarna, för att friställa lokalerna åt Prioleva, berättar Peter Joon.

Malin Floridan, på Prioleva, säger att företaget hade två alternativ när det stod klart att Vika Bröd skulle stänga.
– Antingen skulle vi också slå igen eller satsa stort. Vi valde att satsa och köpa fastigheten, som är på 1 500 kvadratmeter, samt den 15 000 kvadratmeter stora tomten. Vi vill skapa ett centrum för lokalt mathantverk här i Skedvi, säger hon.

Kan du berätta mer om detta centrum?
– Exakt hur det kommer att se ut är för tidigt att säga nu, men vi vill få in en rad aktörer inom olika områden i lokalen. Vår förhoppning är att vi inom ett par år har fått in några aktörer. Lokal­en, måste vi givetvis bygga om en hel del, säger Malin Floridan.

Energifrågan är en av sakerna som Prioleva behöver se över.
– Tidigare har ju lokalerna värmts upp mycket med hjälp av ugnarna. Nu måste vi hitta en annan lösning på uppvärmningen, säger Malin Floridan.

Pär Sönnert/DT