Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brösttoner från fel sida

Att många påminner om Kristallnatten som ägde rum i Tyskland för 75 år sedan är helt i sin ordning och jätteviktigt.

Svar till sacredéus insändare, 75 år sedan KristallnattenMen att Lennart Sacredéus i sin insändare som en representant för kristna, tar till brösttoner när han talar om att vi lever i tider av tilltagande historielöshet, sekularisering och gudlöshet eller ännu märkligare uttryck, när han pratar om judiskt-kristna moraliska värden vilka skulle stå som garant för att i ett civiliserat samhälle något liknande aldrig skulle kunna inträffa igen….
Tyvärr visar det tydligt att Sacredéus själv ger historielösheten ett ansikte.

Jag är född i Tyskland och redan som 17-åring har jag ganska intensivt försökt att ta reda på hur förintelsen av judar, romer, homosexuella med mera kunde vara möjligt utan att stöta på motstånd ifrån andra grupper i samhället.
Och att i det sammanhanget tala om en aldrig existerande allians av judiskt-kristna moraliska värden känns för mig som ett hån.
Detta med tanke på att den blivande påven Pius XII så tidigt som 1933 undertecknade en överenskommelse med Hitlers utrikesminister, det så kallade Reichskonkordat.

Katolska kyrkan kom överens med Nazityskland om religionsfrihet för katoliker, om att kyrkoskatten skulle fortsatt betalas till staten och gå till kyrkan och om rätten till religionsundervisning i skolan för katoliker med mera… men självklart inte för judar.
Jag har fått intrycket att de kristna trossamfunden i och utanför Tyskland på den tiden officiellt knappast rörde ett finger för att hjälpa utsatta grupper som judar, romer, kommunister med mera genom att tydligt ta avstånd från till exemoel Kristallnatten. Jag är dock medveten om att enskilda kristna gjorde stora insatser.

Det är anmärkningsvärt att det ovan nämnda konkordatet gäller förresten än idag i Tyskland och åtminstone på min tid i landet på 6o- och 70-talet har det funnits en ganska hätsk diskussion om de kristnas passivitet under Nazitiden. Det känns ju nästan kränkande att nu 75 år senare använda termen den judiskt-kristna etiken i sambandet med just Kristallnatten.
Sakredéus brösttoner borde mera lämpligt ge plats åt skamkänslor för de kristna samfundens, och det inkluderar nog tyvärr även svenska statskyrkans, stora passivitet under dessa tider då man transporterade miljontals människor till en säker död i Auschwitz och andra koncentrationsläger eller rånade och mördade dem direkt på öppen gata.

Willi Görtz

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel