Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott mot barn utreds för långsamt i Dalarna

dalarna

Brott mot barn utreds för långsamt. Hälften av fallen passerar den uppsatta tidsgränsen.

Sämst i landet är Dalarna.

Enligt reglerna ska utredningar om brott mot barn hanteras skyndsamt och ta högst 90 dagar.
Anledningen till att utredningar med barn inblandade ska prioriteras och genomföras skyndsamt är att ge barnen möjlighet att gå vidare i livet.

Det krävs också mycket mod av barnen för att berätta.
När inget sedan händer känner de sig svikna och det är inte säkert de berättar mer. Barnen riskerar också att bli utsatt för fortsatta övergrepp.
Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen har skrivit rapporten ”Brott mot vuxna går före”, som visar utredningstiderna i fjol. I mer än en tredje del av fallen tar utredningarna för lång tid.

Längst tid tar det i Dalarna. Där tog utredningarna i snitt 126 dagar och 36 procent av fallen tog längre tid än 90 dagar.
Trots detta anser chefsåklagare Fredrik Skoglund att organisationen för att utreda brott mot barn fungerar bra, men de ska försöka skynda på processen.

– Generellt sett tycker jag inte det tar lång tid. I Dalarna tar det 126 dagar. I det stora perspektivet är det betydligt fortare än de flesta utredningar, säger chefsåklagare Skoglund till Svt Gävle-Dala.
Enligt Skoglund är den här typen av brott väldigt högt prioriterade inom såväl polis som åklagare i Dalarna.
Anders Landén, operativ chef hos polisen i Dalarna, säger så här till TT:

– Vi har haft en ganska instabil personalsituation på vår familjevåldsrotel. Vi har också tagit upp en del gamla ärenden, det äldsta från 2002, och det påverkar statistiken.
– Men jag vill inte skylla på det, vi har haft de här problemen med handläggningstiderna under ganska lång tid, erkänner han.


Helena Forsberg
helena.forsberg@daladem.se