Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

28-årig man ihjälslagen i samband med nazistdemonstration

En 28-årig man ska ha misshandlats till döds i samband med en demonstration som arrangerades av Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) lördagen den 10 september. 28-åringen vårdades på sjukhus för sina skador men avled under fredagskvällen, rapporterar finska Hufvudstadsbladet.

Annons

Bilden är ifrån NMR:s demonstration i Borlänge på förstamaj i år

På en video som nazistorganisationens finska avdelning själva har lagt ut på Youtube kan man se den misshandlade mannen ligga på gatan. Enligt Hufvudstadsbladet kallar rörelsen det hela för en ”disciplinåtgärd”.

NMR, som har sitt säte i Västerbergslagen, bedöms av Säpo som det största hotet mot Sveriges inre säkerhet inom vitmakt-miljön. Organisationen demonstrerade i Borlänge på första maj i år – en demonstration som krävde ett massivt polispådrag.

NMR kan kopplas samman med en rad våldsbrott – bland annat den uppmärksammade demonstrationen i Kärrtorp i Stockholm, då ett 30-tal personer ur den nynazistiska rörelsen gick till angrepp mot en antirasistisk demonstration.

Finska polisen uppger till Hufvudstadsbladet att de utreder ett dödsfall vid den aktuella platsen, men att de inte tagit ställning till vilken roll NMR eventuellt har i dådet.

Tidningen har sökt NMR:s presstalesman Pär Öberg för en kommentar, men inte kunnat nå honom under söndagen. Pär Öberg sitter också som ledamot i kommunfullmäktige i Ludvika invald på ett mandat för Sverigedemokraterna.

LÄS MER:

Nazistledare från Ludvika utesluts ur Elektrikerförbundet

Tess Asplunds nazistprotest i Borlänge har förevigats – i trä

Utredning fortsätter mot misstänkt nazist-hälsning

Nazistledaren dök inte upp i rätten – hyllar nazistiskt citat på twitter

Mer läsning

Annons