Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dockor, trehjulingar, egna skyltar: Trafikverket säger nej

Det kryllar av olagliga skyltar längs vägarna i Dalarna.
Varningar för till exempel lekande barn är ofta förbjudna och kan även vara kontraproduktiva.
– Vi säger nej till alla former av skyltar, säger Iréne Lodell på Trafikverket.

Annons

Lekande barn, hembakta bullar och loppisar. Vid Dalarnas vägar finns skyltar som upplyser och varnar bilister för allt möjligt. Många har en sak gemensamt: de är olagliga.

Den som vill sätta upp en skylt behöver söka tillstånd. I vissa fall från Trafikverket, som konsekvent säger nej till skyltar inom vägområdet (vägen, diket plus en bit till). Det försvårar dels drift och underhåll, dels kan det vara kontraproduktivt.

En skylt som berättar att det finns barn i området kan göra att bilisterna blir mindre uppmärksamma på sträckor där de inte varnas, säger Iréne Lodell, trafikingenjör på verket.

– Barn kan dyka upp var som helst längs vägarna. Vi försöker minimera ställen där man varnar.

– Om det blir för mycket sådant så blir det kanske så att man inte respekterar de vanliga varningsskyltarna som sitter vid till exempel skolor.

Vissa försöker att påverka bilarnas hastighet på andra sätt. Trehjulingar ståendes i gatan är ett exempel.

– Men jag tycker att det ofta sköts snyggt. Man sätter en trehjuling på en gräsmatta, det är snarare en uppmaning att här finns det barn och det tror jag fungerar, säger Jim Andersson, trafikpolis i Falun.

Trafikverket ser annorlunda på den och liknande lösningar.

– Innebörden är densamma som att sätta upp en skylt.

Trafikverket prövar och beslutar om tillstånd för skyltar på statliga vägar utanför tätorter. Men de säger alltid nej till skyltar om lekande barn.

Fakta: Tillstånd för skyltar

Skyltar inom detaljplanelagt område kräver bygglov, enligt plan- och byggförordningen, om inte kommunen beslutat annat genom detaljplan eller områdesbestämmelser.

Skyltar utanför detaljplanelagt område kräver tillstånd från Länsstyrelsen, eller väghållningsmyndigheten. Där gäller:Inom vägområden är det väghållningsmyndigheten (Trafikverket) som prövar och beslutar om skyltar.Inom 50 meter från ett vägområde är det länsstyrelsen som prövar och beslutar.Utanför 50 meter från ett vägområde är det länsstyren som prövar och beslutar.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Annons