Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brudarna är i Falun

I går startades popkollo för ungdomar i Falun där fokuset ligger på tjejerna. Det är på initiativ av Marit Bergman, musiker från Rättvik, som kollot startade då hon ansåg att det är för få tjejer i musikbranschen.

”Var är brudarna?” frågade sig Marit Bergman efter en festivalsommar. Hon tyckte att der var så få tjejer inom musikbranschen, men nu är brudarna i Falun på popkollo.

– Vi ville att ett popkollo skulle hållas i Falun, just för att vi brinner för den frågan. Att tjejer ska få ta mer plats inom en bransch som är mansdominerad. Målet med kollot är att få tjejerna bekväma och trygga i en liknande atomsfär. De ska kunna bilda ett band om de vill efter veckans slut, säger Jörgen Kahl, arrangör från Kulturföreningen Bergstenska som tog initiativ till popkollot.

Föreningen Popkollo är en riksförening som vill sprida viljan att spela musik hos tjejer runt om i Sverige. När Bergstenska frågade om ett kollo för tjejer kunde hållas i Falun så tvekade man inte alls. Kollot har varit planerat sedan jul, 2012.

– Vi bestämde att vi skulle hålla ett popkollo innan jul, och sedan har vi haft möten hela våren för att få detta att fungera. Vi vill hjälpa tjejerna i en tuff bransch. Just nu fokuserar vi på att kommunicera med ungdomarna, allt för att det ska bli en sådan trygg och bekväm stämning som möjligt, säger Jörgen Kahl.

Tjejerna är i åldrarna mellan 12 och 16 år och några har tagit sig från både Gagnef och Mora för att spela musik med andra tjejer.

– Vi vill att alla ska få testa på att spela musik och föra dem tillsammans med det. Tjejerna kommer att bilda band som de sedan ska uppträda med, säger Amanda Jonsson, en av de ansvariga under kollot.

Kollot håller på tills på torsdag, 25 juli, och då kommer det avslutas med en konsert för kollotjejernas nära och kära. Då uppträder man tillsammans med sitt band och har man varit extra produktiv under kollot så uppträder bandet med sina egenskrivna låtar.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se