Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunnsviks bokstuga möglar och förstörs

Brunnsviks bibliotek står ännu nerpackat i tre stora plåtcontainers och uppställda utomhus, helt oskyddade för väder och vind hos en speditionsfirma. i Roslagen utanför Norrtälje.

Det är nära till havet med fuktig luft och nu när det blir kallare bildas mer kondensvatten. Risken för att böckerna börjar ruttna och drabbas av mögel och skadedjur är överhängande.
– Jag tycker att det är förskräckligt och ett stort svek, säger ordförande i Brunnsvikarnas förbund Zenita Bergman.
Biblioteket var Sveriges största folkhögskolebibliotek och byggdes bok för bok upp sedan Brunnsvik startade 1906. I samlingarna finns all den litteratur som format arbetarrörelsen och alla de författare som folkbildningen format.

Oron för böckernas framtida öde har varit stor sedan beslutet att flytta Brunnsvik till Borlänge och särskilt ­sedan Brunnsvikarnas förbund i somras upptäckte att massor av böcker slängts i soporna.
Det blev ett väldigt liv i ­lokalpressen om det, men Brunnsviks dåvarande rektor Sofie Wiklund skrev ett brev med lugnande besked till Zenita Bergman:
”För oss i Brunnsviks ledning och styrelse är det viktigt att Brunnsviks bibliotek och kulturskatter bevaras och att det kommer att bli ett öppet bibliotek för alla i Borlänge...
För oss är det viktigt att biblioteket blir tillgängligt för så många som möjligt.”

Men det visade sig alltså vara ett tomt löfte. Nu är oron stor och frågan är vad som händer nu.
– Jag vill dra igång ett arbete för att rädda böckerna och vi får väl se om vi kan få hjälp. Men först måste vi ju få loss böckerna också, säger Zenita Bergman.
Enligt Riksarkivets anvisningar för vård av böcker är det mycket viktigt att fuktiga böcker snabbt torkas om de inte ska förstöras.

Svante Isaksson