Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brutal maffiaskildring om kriminella barn

Det är en mycket rå och brutal värld som skildras i Roberto Savianos romandebut "Blodsleken". Mycket unga pojkar mördar i jakten på snabba cash. En samtidsbild av dagens ojämlika samhälle, där kapitalismen blivit alltmer maffialik.

Författaren Roberto Saviano har gjort till sin mission att skildra maffian i Italien. Han fick världsrykte med reportageboken "Gomorra" om maffian i Neapel. Den kom ut för tio år sedan och Roberto Saviano lever sedan dess med ett ständigt dödshot över sig. Därefter har han skrivit ytterligare fem böcker. Den senaste är romanen "Blodsleken" som är den första delen i maffiaserien "Camorrans barn". Det är en skakande och brutal skildring av unga pojkar som kastar sig rakt in i den våldsamma och kriminella världen. Pojkarna är i åldrarna tio till 19 år gamla. Den självutnämnda ledaren Nicolas kan sägas vara en mycket förslagen "entreprenör" i narkotikabranschen. Det går snabbt att förvandla leken till dödligt allvar. De skyr egentligen inga medel och lojaliteten inom gruppen kan lätt förvandlas till fiendeskap. Inget är heligt. Allt kan offras i jakten på pengar, makt och status.

Roberto Saviano kan i romanens form ta ut svängarna rejält. Ingen behöver dock tvivla på att han skulle överdriva den här skuggvärlden. En av de mer skarpladdade scenerna i romanen är faktiskt hämtad ur verkligheten. Det är när en endast tioårig pojke utmanar en 50-årig maffiaboss, som fnyser: "tror du att jag är rädd för ett barn?". Pojken svarar kallsinnigt: "Det tog mej tio år att bli ett barn, men bara en sekund att skjuta fejset av dej".

I den form av näringskedja som finns inom den kriminella världen kontrollerar de unga tonårspojkarna gatulangningen i staden. Alla vet samtidigt vilka som styr längre upp i hierarkin. Det är inte alldeles lätt att hänga med i svängarna i den vindlande texten. Varje person har sitt eget smeknamn och bakomliggande historia. Det här är inte spännings- eller underhållningsvåld utan rätt och slätt en skildring som får mig som läsare att riktigt må illa av det cyniska spel och svarta livsideal som styr dessa unga pojkars vardag. Här finns grundläggande drag som är detsamma för dessa gatans kriminella barnsoldater och för olika terrorister. De har en förenklad världsbild om goda och onda. Den utgår enbart utifrån dem själva: vilka är med och vilka är mot dig? Det handlar om ständig självbekräftelse. Att inte tappa ansiktet.

Roberto Saviano har ett språk som är mycket trovärdigt i sammanhanget. Översättaren Ida Andersen har inte haft någon lätt uppgift eftersom det italienska originalet innehåller många dialektala uttryck. Det muntliga tilltalet genomsyrar verket. Hon har helt frångått dialekten i den svenska översättningen. Ida Andersen har dock gjort ett bra arbete eftersom hon ändå lyckas fånga ett språk som känns äkta med tanke på att romanen uteslutande utspelar sig i den undre världen. Vi befinner oss förstås i Neapel men Roberto Savianos roman skulle lika gärna kunna utspela sig i de svenska miljöer där olika skottlossningar och avrättningar blivit en del av den kriminella vardagen. Även här ser vi samma utveckling mot ett mer raffinerat våld med skjut- och stickvapen i händerna på väldigt unga gärningsmän. Det är också en mansvärld som är byggd på urgamla patriarkala strukturer. Populärkulturens fascination över maffian genomlyses också i de unga pojkarnas sinnen. De kan nästan alla replikerna utantill från de stora gangsterfilmerna som Hollywood producerat genom åren.

Romanen väcker många tankar om varför vi hamnat i en allt brutalare kriminell värld. Kriminalitetens rötter blir allt längre och grövre i ett samhälle med stora sociala skillnader. Vi bör alla faktiskt rannsaka oss själva varför vårt samhälle ser ut som det gör. Det kapitalistiska ekonomiska systemet har blivit alltmer lik maffiavärlden. Det anser författaren själv i en tidigare intervju för Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

– Företagen liknar de kriminella gängen, inte tvärtom, säger han.

Jag är benägen att ge honom rätt. Den kriminella ekonomiska verksamheten är i dag en del av världsekonomin. Den påverkar såväl fattig som rik, vinnare eller förlorare. Det är egentligen skrämmande eftersom varje gång vi handlar den billigaste varan eller tjänsten så bidrar vi till att göda det kriminella systemet.

LÄS MER KULTUR