Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brutus Östling avslutade Sverigeturné i Malung

Det är inte var dag Malungs kulturliv gästas av sådana storheter som Brutus Östling. Den prisbelönte fotografen avslutade sin 40:e och sista föreläsning under Sverigeturnén på biblioteket i Malung. Fotoutställningen pågår en bit in i januari.

Inför ett trettiotal åskådare berättade han med full inlevelse om sina fågelbilder. Han har besökt stora delar av världen för att fotografera fåglar, dock inte i Dalarna. Men han tillbringade delar av sin barndom i Dalarna.

– Jag var i Gagnef på somrarna, farmor och farfar var därifrån, säger Brutus Östling som har planer på att föreviga Dalarnas fågelliv så småningom.

Som ung drömde Brutus Östling om att bli fotograf. Drömmen blev med tiden sann. Efter tonårstiden släppte han fotograferandet och blev bokförläggare under 25 års tid. Innan hans karriär som fågelfotograf dök och fotograferade han under vatten och sålde reportage. När Brutus Östling under en dykresa testade att fotografera fåglar på torra land blev det knappast kärlek vid första ögonkastet.

– Det var så mycket mygg, det var varmt och fuktigt. Under vatten är det svalt och ingen mygg, förklarar han.

Han första bok, Mellan vingspetsarna kom ut 2005,

– Första hälften av boken tog jag med diafilm, det tog sex år. Andra hälften tog jag med digitalkamera, det tog bara åtta månader.

Han har gett ut elva böcker på elva år och sålt 230 000 böcker. Något som inte särskilt många fotografer lyckats med. Som gammal bokförläggare vet han hur en slipsten ska dras för att göra förstklassiga fotoböcker. Men framförallt är det hans personliga bilder på fåglar som gjort böckerna så framgångsrika.

– Vad är det hos fåglar som är så fascinerande?

– Hur fåglar fungerar och deras beteende tycker jag är mycket intressant.

Han varvade föreläsningen med kalla fakta, roliga episoder och fototips. Bland annat om hur miljontals gamar förgiftats och dött av att äta självdöda boskapsdjur som medicinerats av diklofenak i södra Asien. En annan katastrof var 1901, då fanns det 83 000 hattmodister i USA, fågelfjädrar användes i damhattarna. Fem miljoner fåglar miste livet. Då bildades världens första organisation som skyddar fågelarter.

Vad gäller fotografering av fåglar använder han helst telezoom på 200-400 mm och en telekonverter. Och helst ska det vara i USA, där behövs inga gömslen som i Norden. I USA finns det våtmarker till och med i städerna. Nästa bok kommer emellertid inte att handla om fåglar.

– Just nu håller jag på med en bok om savannen i öst- och södra Afrikas och hotade däggdjur, man måste göra nåt annat.

För den som missade föreläsningen finns chansen att se hans utställning på Malungs bibliotek fram till den 12 januari.

LÄS MER KULTUR