Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bryggartrio satsar

– Drömmen är att ha ett eget ställe där vi kan både brygga vårt öl och servera det.
Det säger trion Patric Skoglund, Göran Wallander och Ture Eriksson – och de är på god väg.
Tre egna ölsorter bryggs redan och nu letar de efter en lokal i Leksand.

Göran Wallander, Ture Eriksson och Patric Skoglund – en pianotekniker, en systemtekniker inom telefoni och en sportjournalist – förenade i ett stort ölintresse och en önskan om att sätta Leksand på ”ölkartan”.
– Självklart ska Leksand ha ett eget öl – bryggt på plats! säger Patric Skoglund.

Alla tre i The Beer Factory Leksand AB som deras företag heter, kan brygga öl. Men mest bryggerierfarenhet har ändå Ture Eriksson som bryggt och utvecklat öl i sitt hembryggeri sedan fem år tillbaka.
– Först var jag i köket och sölade med kastruller och korn. Sen flyttade jag ut i tvättstugan och tillslut investerade jag i ett tyskt bryggverk som sköter allt automatiskt, berättar han.

Nu när det handlar om en satsning i stor skala, har en källarlokal gjorts i ordning för ändamålet. Men det handalar inte bara om att brygga – utan också om drömmen att själva få servera den egna produkten.
Det gäller bara att hitta rätt lokal och fler intressanta objekt finns. Ett av dem är till exempel det gamla faktoriet vid norra brofästet.
– Det hade varit kul om vi hamnar där eftersom det faktiskt låg ett bryggeri alldeles bredvid faktoriet i början på 1900-talet då ”Katt Jerk” hade humle­odling i slänten, berättar Göran Wallander.
Kattjerk är också namnet på en av de tre ölsorter som The Beer Factory Leksand hittills tagit fram.
– Det stämmer – Kattjerks Humledunk heter den, säger Patric Skoglund och fortätter:
– Den lokala förankringen är viktig för oss och vi har bland annat siluetter av både Leksandsbron och kyrkan med på våra etiketter som designats av Jonas Eriksson.

Tre egna ölsorter är alltså klara, två till är under utveckling. Och i takt med att ölbryggeriverksamheten blir allt mer seriöst – så ändras också killarnas ölvanor.
– Så fort Systembolaget får in någon ny ölsort från något annat hembryggeri, så måste man ju köpa och smaka och jämföra med vår egen produkt, säger Göran Wallander och de andra håller med.
Samma sak är det på krogen – de mer vanliga öl­sorterna får stå tillbaka för mer spännande alternativ.

När kan då leksingar och andra få smaka på Leksandsölen?
– Vi brygger för fullt och hoppas att tillståndskvarnarna ska mala klart så fort som möjligt.

Annki Hällberg/DT