Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgetdebatt blev livlig i Söderbärke Folkets hus

Debatten om nästa års budget avklarades i Smedjebackens kommunfullmäktige på måndagskvällen.
De mest omdiskuterade frågorna berörde kommunens ekonomi och budgeten för 2014.

På grund av pågående ombyggnad av kommunhuset i Smedjebacken fick måndagens kommunfullmäktige förläggas till Folkets hus i Söderbärke.
När moderaten Gertrud Jernberg Zernig klev upp i talarstolen uttryckte hon bland annat en stark oro för att skolans och förskolans föreslagna rambudget för 2014 inte kommer att räcka till.
– Vi vill ha bra kvalitet på skolan men hur ser vägen dit ut? Ökningar av hyror och löner på exempelvis Bergaskolan kommer att vara svåra att täcka. Vad kommer att hända med skolan om inte budgeten utökas? Kommunalrådet Leif Nilsson replikerade:
– Vi gör enorma satsningar på skolan. Naturligtvis skulle vi vilja ha mer pengar, men frågan är var vi ska få dem ifrån? Satsningen på förskolor är en kostnad som drar iväg när barnkön växer år för år. En ny förskoleavdelning har öppnats i Vinsbo samt att personalförstärkning skett i Harnäs

Familje- och utbildningsnämnden, FUN, sliter och har slitit med att få ekonomin att gå ihop i år. Utöver den redan utlovade ökade budgetramen med 3,9 miljoner kronor har nämnden tidigare gått fram till kommunstyrelsen med önskemål om ytterligare 2,2 miljoner.
Fredrik Rönning (S) konstaterade att i det stora hela är det svårt att ta fram en budget som slutar på plus och som samtidigt täcker alla områden.
– Vi vill alla ha en bra skola, omsorg och kulturliv. Kort sagt tycker jag dock att vi ska vara nöjda med årets budget som verkar gå plus minus noll, och den som är framtagen för 2014.

Jan Tholerus (C) kritiserade däremot kommunalrådet Leif Nilsson (S) för felprioriteringar inom olika områden. Han syftade bland annat på förslaget att anslå fem miljoner kronor till ett uppvärmt sjöbad vid Prästa.
– Vi lever redan på marginalen i den här kommunen. Leif Nilsson (S) säger att badet är en investering, men det kostar ju att driva det också. De pengarna borde prioriteras någon annanstans.
Göran Engström (C) höll med om partikamratens utfall i fråga om det uppvärmda sjöbadet vid Prästa.
I övrigt konstaterade Engström:
– Tittar vi på de stora tunga värdena kring budgeten för 2014 är jag enig kring de ramar som finns. Bakom siffrorna finns en stor dynamik, och inte minst inom äldreomsorgen. Antalet äldre i kommunen ökar hela tiden och det är ett svårlöst problem.

Andreas Irebring/DT
andreas.irebring@dt.se