Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bulgarer greps i Tyskland – med stöldgods från Jula

I slutet av augusti stoppades en bil med sex bulgariska medborgare i Tyskland. I deras bil hittades vad som skulle visa sig vara stulet – vid Jula-bygget i Ikea-komplexet i Borlänge.

På fredagseftermiddagen häktades fyra av dem vid Falu tingsrätt, misstänkta för stöld.
Bulgarernas bil vinkandes in av tullen när de passerade gränsövergången från Danmark. I bilen hittade tulltjänstemännen en del verktyg, redskap och inte minst några rullar med kopparkabel som de sex i bilen svävade på målet om.

Det ledde till att de greps och till att tysk polis började spåra godsets ursprung. Det visade sig komma från Jula i Skara där man meddelade att just det som beslagtagits i Tyskland hade skickats till nya Jula-bygget i Borlänge.
Där kunde konstateras att det under helgen 9 till 12 augusti försvunnit just vad som hittats av den tyska tullen
Det ledde till en byråkratisk process där bulgarerna först häktades i sin frånvaro den 23 augusti för att sedan formellt gripas när de i måndags landade på Arlanda och nu alltså häktades även rent fysiskt. Med tanke på stöldgodsets värde kan de komma att avtjäna ett kommande straff redan under häktningstiden.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se