Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buller och bång, nu är bygget i gång

Ända sedan 2011 har renoveringen av ­resecentrum i Falun ­varit på agendan. I början av sommaren i år sattes det första spad­taget för ombyggnationerna.
Nu är man mitt i ­skedet av resecentrums nya utseende och hårt arbete krävs för att bygget ska bli klart i tid.

Borrar som brummar, träplankor som kastas i containrar, lysande neonvästar och lyftkranar som lyfter tonvis av metall. Att resecentrum har förvandlats till en byggarbetsplats är det nog få som missat.

14 arbetare jobbar dag och natt med att få resecentrum klart i tid, och nu jobbar man med att få en tunnel på plats, som ska bli en gångpassage under tågspåren. Trafikverkets entreprenör, Peab Sverige, kom i gång med arbetet i juni, i år.
– Just nu jobbar vi med att få tunneln klar tills datumet då den ska lanseras och sättas på plats. Det är vecka 41, i början på oktober, som tunneln ska vara färdig. Efter det kommer vi bland annat bygga en bro vid tiskenparkeringen och lite annat, säger Thomas Andersson, byggarbetsledare.

Den tunnel som håller på att byggas i nuläget väger cirka 500 ton. När en tunnel ska lanseras byggs den först på sidan om, och sedan förs in i marken på plats. När den lanseras tar det cirka 36 timmar att placera den, under den tiden ska även tågspåren omplaceras.
– Vi gräver ur marken där tunneln ska vara och sedan för vi in den med maskiner. Nu jobbar vi med att färdigställa tunneln, vi gjuter golv, väggar och tak. Den stora gropen, där vi arbetar, grävdes redan vecka 29, det är ett tungt arbete att jobba med det här. Vi jobbar i skift från klockan 06:00 till midnatt varje dag, säger Thomas Andersson, byggarbetsledare vid Peab.

Hela arbetet med resecentrum väntas vara klart till skid-VM 2015, och ännu har man från Peab inte stött på några problem som kan förlänga arbetet. Utöver den tunnel som nu byggs ska även en helt ny bussterminal byggas med tillhörande parkering och dockningplatser för bussarna. Hela korsnäsvägen ska även ledas om för att få plats med all ombyggnation av resecentrum.
Helt bekymmersfritt har arbetet med renoveringen inte varit. Falu kommun drabbades av en överklagan från Skanska tidigare i år. Skanska ansåg att Falu kommun inte genomförde upphandlingen korrekt när man valde byggentreprenörer för renoveringen av resecentrum. Upphandlingen har överklagats till förvaltningsrätten, och nu väntar man på svar innan man kan sätta i gång med ytterligare arbeten.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se