Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busschaufför dömd – körde på gående

En 57-årig busschaufför har dömts till 40 dagsböter för vårdslöshet i trafik sedan han den 12 mars förra året kört på en kvinna på ett övergångsställe på Myntgatan. 57-årringen frias dock från åtal också för smitning från olyckan.

Kvinnan kom från centrum och var nästen framme vid mittrefugen när hon träffades av bussen och kastades i gatan. Hon förlorade troligen medvetandet en stund och ådrog sig hjärnskakning och ett sår i huvudet.

Busschauffören antar att han kört på henne därför att kvinnan hamnat i ”död vinkel”, men nekar inte till att han kört på henne. Han stannade bussen, gav sig till känna men körde sedan från platsen medan han sökte kontakt med sin trafikledare.

Sedan han fått kontakt släppte han av passagerare vid Östra Hamngatan och fortsatte sedan färden. För det senare åtalades han för smitning.

Falu tingsrätt konstaterar att chauffören gett sig till känna, att han på plats sett en bekant som också larmat ambulans samt att det var rimligt att flytta bussen från olycksplatsen. Även om han därefter borde ha tagit ny kontakt med offret för att klara ut vad som hänt ursäktas beteendet i sådan grad att åtalet ogillas. En av nämndemännen vill dock fälla honom.

Händelsen innebar att 57-åringen blev uppsagd som chaufför.

Han döms vidare att betala den påkörda kvinnan ett skadestånd om 2 400 kronor.

Gubb Jan Stigson