Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bussresenärer hänvisas till Tågabs Göteborgståg

På söndag rullar den sista expressbussen på linje 800 mellan Falun och Göteborg.
Från och med måndag hänvisar Swebus sina resenärer till den sedan förra året nystartade tågtrafiken på Bergslagsbanan i regi av Tågåkeriet i Bergslagen AB (Tågab).

De båda trafikoperatörerna har helt nyligen ingått ett samverkansavtal.
– Vi välkomnar detta paradexempel på samverkan mellan två olika trafikslag och är tacksamma för Swebus förtroende för oss, säger Tågabs vd, Grängessonen Lars Yngström.
– Det här gick mycket snabbt. Frågan har diskuterats under den senaste månaden och redan från början fanns det en genuin samsyn om att vi vill samarbeta.
– Konkret innebär överenskommelsen att Swebus hänvisar sina resenärer till våra tåg och att Swebus säljer biljetter till dem mot en rimlig ersättning. Men det blir Swebus som bestämmer det slutgiltiga biljettpriset ut mot kund, informerar han vidare.
För resande gäller det att vara observant på att det blir helt nya restider. Från och med måndag är det således ordinarie tågtider som gäller.
Men redan vid tidtabellsskiftet den 15 december stundar en markant utökning av turerna med Tågab.
– Det är rena lyckträffen att vi redan har planerat för att gå upp från åtta till 14 enkelturer i veckan. Det är nära nog en fördubbling.
– Vår trafik mellan Dalarna och Göteborg fortsätter att utvecklas positivt och vi ser fram mot fortsättningen med vårt samarbete med Swebus med stor tillförsikt, säger Yngström.
Samtidigt betonar Swebus kommunikationschef, Christel Grip, att det även fortsättningsvis ska vara prisvärt att resa även om det inte blir på gummihjul.
– Vi behåller vår prissättning och man kommer fortfarande att kunna hitta det billigaste resandet genom oss. Och vår prisgaranti kommer även att omfatta tågsamarbetet, lovar hon.
Swebus samverkan med Tågab uppges bli något helt nytt i sitt slag i landet. Det kan ses mot bakgrund av de senaste årens avregleringar inom kollektivtrafikområdet. Det finns idag fler trafikoperatörer än tidigare, vilket öppnar för nya typer av samarbeten.
– Det här blir första gången som Swebus erbjuder spårburen trafik. Även om det bara är en liten del av vår totala trafik som berörs så ser vi samarbetet med Tågab som en milstolpe i Swebus utveckling, betonar Swebus vd Joakim Palmkvist.
Kortare restider stundar på routen. På sträckan Falun–Göteborg blir tidsbesparingen upp till två timmar och 40 minuter.

Freddy Nylund/DT