Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byarna på andra sidan älven dokumenterade

På söndag finns Jan Delboms nya bok att köpa vid söndagens julmarknad på gammelgården. Därmed har han gett ut fyra böcker.
Den här boken ”Andra sidan älven” handlar om byarna Barkargärdet, Islingby, Onäs och lite om Domnarvet.

Första boken kom 2004 och hade samma tema, ”Andra sidan älven”. Den handlade om byarna Domnarvet, Hönsarvet och Medväga. Han kom att få lite kritik för att han skrev för lite om Islingby, Ornäs och Barkargärde. Det är om dessa byar senaste boken handlar om. Även lite om Domnarvet finns också med.

Det hela började med ett ABF-projekt i slutet av 1980-talet. Där studerades hembygdens historia och deltagarna skrev ner sina berättelser och historier de fick höra.
– Där började mitt intresse för hembygden, säger han.

Jan fick senare detta material gruppen arbetat fram och blev underlag till första boken: ”På andra sidan älven” - om byarna Domnarvet, Hönsarvet och Medväga”.
Det här gav mersmak för Jan och det blev också en andra bok: ”Profiler och personligheter i Borlänge”. Den boken blev en försäljningssuccé.
Här tar Jan upp personligheter som Borlänge Johanna. Hon var BT:s första tidningsbud som 1885 delade ut tidningen till prenumeranter varje lördag.

Jimmen var en annan stor profil liksom Gylling-Kalle, som sålde munkar till militären på Rommehed samt
Ko-Helge, Sprut-Sven och Skoghuggarna var andra profiler.
Tredje boken handlade om Domnarvets GoIF när de fyllde 100 år.
Nu kommer alltså fjärde boken ut: ”Andra sidan älven - fyra byar”.
Här finns massor av personer uppräknade samt om gårdar, affärer och företag.

Namnet Barkargärdet nämndes första gången 1439. Det kommer av barkar - garvare och gärdet som betyder inhägnat jordstycke.
Islingby var förr ett stort affärscentrum med många gårdar och intressanta personer. Nämnas kan Jörgen Dicander, Väder-Lasse och Karl-Fredrik Åberg.

Även fotbollslaget Islingby IK blev en känd förening. Den bildades 1935 av Valter Andersson. Första matchen var mot Sellnäs med 1 - 6 i förlust men därefter har det gått bättre.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se