Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byborna bevakar nattetid

Helgens bränder i Malingsbo har satt sina spår. Den an­rika danspaviljongen är borta, och fortfarande ryker det från de bränder som härjade natten till söndag.
Byborna är givetvis oroliga, och nu tar man gemensamt initiativ och patrullerar byn nattetid.

Under helgen har Malingsbo, som ligger i Smedjebackens kommun, drabbats av ett flertal bränder.
Det började natten till lördag när danspaviljongen brann ner. Och natten till söndag var det dags igen, då räddningstjänster från flera håll fick rycka ut sedan det brann i en lada, en villa, ett tvåfamiljshus och i ett förråd.

Under måndagsförmiddagen var avspärrningsbanden fortfarande kvar, och lär så bli tills en ordentlig teknisk undersökning är gjord.
Sigon Andersson, ordförande i bygdegårdsföreningen, är trött. Han har varit ute under natten för att bevaka byn.
Det var under söndagen som byborna kom överens om att tillsammans hjälpas åt att hålla uppsikt. Totalt är det drygt 20 personer som är med, och man har gjort upp ett veckoschema.
– Vi kör fyratimmarsskift, och vi är två personer per skift. Vi kör så länge vi orkar, så lång tid som det tar att få en lösning på det här, säger Sigon.
Under patrulleringen natten till måndag såg de ingen­ting ovanligt eller intresseväckande.
– Vår främsta uppgift är att visa upp oss, säger Sigon och berättar att de får gripa och hålla fast en eventuell gärningsman vid pågående bott eller flykt, enligt vad polisen berättat under söndagens möte.
En av byborna som är med och patrullerar nattetid är Bert Starborg, och som har sitt skift på torsdag. Hans hus ligger inte långt ifrån det tvåfamiljshus och förråd som brann natten till söndag.

Och där Bert på måndagen står och arbetar i trädgården kan han se röken ­pyra ur brandresterna.
– Det är inte särskilt roligt det här, och trygg känner man sig inte, säger han och berättar att de senaste nätternas sömn inte varit lika goda som annars.
– På mötet i söndags var det över 100 personer, förmodligen var många från byarna här omkring också, och de flesta hade många frågor. Ingen känner sig trygg, säger Bert.

Enligt Stefan Dangardt, informatör vid dalapolisen, fanns två tekniker på plats under söndagen.
– De gjorde främst foto­dokumentation, det var fortfarande för varmt i brand­resterna för att undersöka, säger han och berättar att en teknisk undersökning ska göras så fort brottsplatsen svalnat.
Fortfarande arbetar man utifrån att helgens bränder hör ihop, och att de inte uppstått av sig själva.
– Vi arbetar utifrån att det ska vara anlagt.

Beatrice Åström/DT