Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygdegården drog storpublik

Nåsborna är duktiga på att anordna julmarknader. I byn pågick marknader på tre platser under söndagen.
Bygdegården blev den här gången lite av kommersens centrum, där bygdegårdsföreningen delade på utrymmena tillsammans med lokala idrottsföreningen Nås IF.

– Vi får väl se om huset räcker till, det kan bli trångt. Det är första året vi kör gemensamt, och tidigare har vi haft större utrymmen att röra oss på, påpekade bygdegårdsföreningens Annika Lindén som räknade med många besökare.

Orsaken var förmodligen det breda och mycket fylliga utbudet som marknadens knallar erbjöd i kombinationen med Nås IF:s minst sagt dignande prisbord.
Och hon hade inte fel. Klockan 14.00 var det sagt att marknaden skulle köra i gång. En kvart senare började området fyllas av parkerade bilar.
Bygdegården framstår också som en allt viktigare kugge i byn. Här har Socken­föreningen med sin ordförande Curt Larsson sitt residens. Och hit har dessutom kommunens lokala servicepunkt flyttats från Medborgarhuset:
– Nio timmar i veckan är det öppet här, tre timmar per dag, tisdagar, torsdagar och fredagar, upplyser Curt Larsson.

I missionskyrkan mitt emot gillades föreningarnas gemensamma satsning. Missionsförsamlingen har under många år arrangerat sin egen lilla julmarknad. Någon större folkvandring har det väl inte varit, men nu hamnade man mitt i händelsernas centrum.
– Det är jättebra att de arrangerar tillsammans, tycker Siv Hansson, missionsförsamlingens ordförande.
Medan verksamheten hos andra missionsförsamlingar i länet går så knackigt att man tvingas sälja sina kyrkor har man i Nås vind i seglen.

Sedan ett par år tillbaka är församlingen engagerad i asylsökande och deras familjer, vilket resulterat i att missionskyrkan är flitigt använd som samlingsplats.
Vad gäller julmarknader anordnade förstås även bygdens hemslöjdare en sådan i sin butik, Nickusboden, invid riksväg 66/E16.

Harri Sternljung/DT