Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg upp en solidaritetsavgift

Tack återigen för en bra ledare i Dala-Demokraten! Denna gång om behovet att höja skatten (onsdag 28/10). Det är rätt att understryka den borgerliga regeringens skattesänkningar som ökade klyftorna mellan fattiga och rika och underminerade den offentliga sektorn med följd att centrala områden som vård och omsorg fått svårare att klara sina uppgifter.

Läs också: Höjda skatter kan behövas

Det skulle behövas skattehöjningar för att rätta till de misstagen. Men nu tillkommer de ökade kostnaderna för den stora invandringen. Det måste vi klara aktuellt av humanistiska skäl, men också på sikt därför att de människor som det handlar om kommer att berika våra möjligheter att säkra vår sociala och kulturella standard i framtiden.

Det behövs alltså skattehöjningar. Men kanske kunde vi på ett bättre sätt öka förståelsen för den hos den stora allmänheten genom att kalla den solidaritetsavgift. Solidaritet är ju en kärnpunkt i det samhälle som socialdemokratin vill skapa.

Därför tycker jag att hela arbetarrörelsen nu skulle engageras i kampen för en solidaritetsavgift.

Lennart Svensson

Svar: Tack för dina uppskattande ord om min ledare, Lennart!

Jag är dock tveksam till ditt förslag om solidaritetsavgift och fond. Jag tycker att det är fel att öronmärka skatter och avgifter till olika ändamål i statsbudgeten.

Det riskerar nämligen att leda till en utveckling med flera negativa innehåll. Saker som upplevs positiva, av vissa någorlunda stora, grupper kan få lätt att uppbåda både engagemang och pengar. Men andra saker, som objektivt sett är viktiga att finansiera och åtgärda kan få svårt att få öronmärkta pengar, alternativt att sådana saker blir allt mer dominerande i den del av budgeten som finansieras med skatter.

Uppslutningen för både skatteuttaget och flera av dessa saker kan då komma att minska.

Men det är bra att du kommer med ett eget förslag för att förbättra på detta område! Och ett arbete med resurser till en fond för solidaritet av olika slag skulle troligen skapa ett stort och folkligt engagemang, så att ha det som komplement, om än troligen litet åtminstone till en början, till statens budget och anslag från den vore värt att pröva.