Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggavtalet klart – ”Byggnads medlemmar ska sträcka på sig”

I natt blev det klart att Byggnads och Sveriges Byggindustrier kommit överens om ett nytt ettårigt avtal. För Byggnads innebär detta att ackordsfrågan förhoppningsvis är begravd för gott. Arbetsgivarnas attacker på byggbranschens lönesystem är stoppat och nu finns ett avtal för ökad jämställdhet och mångfald samt för bättre ordning och reda.

DEBATT: Byggnads: Därför varslar vi om strejk

– Byggnads medlemmar ska sträcka på sig. Vi gick in i den här avtalsrörelsen med 31 viktiga krav för en modern byggbransch. Vi tog striden för att kvinnor, nyanlända och lärlingar ska få jobb i branschen. Vi krävde också mer ordning och reda. Arbetsgivarna gick med på våra krav och vi har tagit ett stort steg framåt, säger Kim Söderström, ordförande i Byggnads GävleDala

Byggnads fick också igenom en låglönesatsning, en arbetstidsförkortning, tydliga mandat för fackliga förtroendevalda samt höjda löner.

– Byggnads var bland de första att beklaga att LO-samordningen sprack och att låglönesatsningen kom på skam. Media har fokuserat på märket. Vi är glada och stolta över att vi lyckades pressa upp nivån och sett till att det blev en solidarisk låglönesatsning. Vi har därmed spräckt märket. Ett exempel är byggstädarna som nu får en ökning på cirka tre procent , säger Kim Söderström i ett pressmeddelande.

LEDARKRÖNIKA: Facket Byggnads om klassföraktet: ”Vet hut arbetare, tro inte att du är något!”

Magnus Tunell är medlem i Byggnads och lagbas i Borlänge. Han menar att det har varit en besvärlig förhandling då arbetsgivarna villkorat allt mot lönesystemet. På den punkten har medlemmarna varit tydliga, menar han.

– De får inte försämra vårt inflytande och delaktighet.

Tunell är även nöjd med frågan om ordning och reda och påpekar att fullmaktsfrågan är oerhört viktig om branschen ska kunna hållas ren från oseriösa företag.

– Det är ändå märkligt vilket fokus och vilken smutskastning Byggnads varit utsatt för under avtalsrörelsen. För 40 år sedan strejkade facken för att utveckla avtalet, idag är facken tvungna att strejka för att behålla innehållet i avtalet. Trots detta är jag nöjd över att avtalet är tecknat och att vi nu tillsammans med arbetsgivarna kan fokusera på framtidens utmaningar, avslutar Kim Söderström