Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggde en supervedklyv av truck

För att kunna ta hand om riktigt grova träd har Åke Olsson byggt en supervedklyv, som klarar riktigt sura björkstubbar.
– Den klarar stubbar som är i varje fall 120 centimeter i diameter, konstaterar Åke Olsson.

Annons

Han fick uppdraget att klyva träden efter att ha fått frågan om det skulle gå att flisa dem. träden kommer ursprungligen från centrala Vansbro, där det runt om i tätorten har fällts gamla stora björkar.

– En normal flismaskin klarar dem inte som de var, det finns en som gör det, men den är så oerhört dyr att anlita, så det skulle inte löna sig ekonomiskt, berättar Åke Olsson.
Men skulle de stubbar och träd som låg upplagda på Grönalid klyvas ner i mindre delar så skulle en normal flismaskin kunna knäcka dem. Det som återstod var att hitta en vedklyv som hade tillräcklig kapacitet.
– Jag grunnade ett tag och så kom jag på att jag hade ett stativ till en gaffeltruck liggande, så det var bara att sätta igång och konstruera och svetsa.

För att driva vedklyven använder han hydraliken på sin traktor och där har han även en kran så han kan lyfta upp stockarna på klyven.
– Så nu sitter jag inne i traktorn och sköter det hela och nu ska det gå att flisa upp de gamla björkarna så de kan bli värme i något hus, summerar Åke Olsson.

Sven Thomsen/DT