Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygger vindsnurra på skolans tak

Det höga ­tornet är på plats, men ännu saknas den cylinder som ska fånga vinden. Gymnasieeleverna Sofia Axelsson och Ellinor Morelius har snart förverkligat sin dröm att bygga ett vindkraftverk på skolans tak.

De går båda på naturvetenskapliga programmet och ville göra något för miljön som gymnasiearbete. De tog kontakt med Barbro Sterner som är samordnare för hållbar utveckling i Hedemora kommun. Hon hade spännande saker att berätta.
– Barbro nämnde att det låg ett vindkraftverk nedpackat i skolans källare. Ingen visste egentligen när eller av vem det hade beställts, men vi tände på idén sätta upp det och få det att fungera, säger Ellinor.

De valde ut en plats på skolans tak i hörnet närmast kyrkan för att resa det fem-sex meter höga ståltornet.
Minivindkraftverket har ingen snurrande propeller utan en cylinder med vingar som fångar vinden som får den att rotera.
– Det enda som återstår är att få vingarna på plats så vi hoppas att snurran ska kunna börja producera el någon gång efter jullovet. Då ska vi ha någon form av invigning, förklarar Sofia.
När vindkraftverket är i gång kommer det att producera 1 000 watt. Det ska kopplas till elnätet och det kommer då att ge ett litet, litet bidrag till skolans elförsörjning.
– 1 000 watt motsvarar bara vad en spisplatta drar så det blir mest en symbol för en renare miljö. Men vi har kommit på en idé hur vi ska få ut till hela skolan att vindkraftverket är i gång och producerar ren energi, säger Ellinor.

Det blir en liten snurra som ska placeras på en strategisk plats i skollokalerna. När vindkraftverket på taket producerar el ska den lilla modellen också snurra.
Man ska också kunna läsa av hur mycket energi som produceras för tillfället.
– Vi får hjälp av elever på tekniska programmet som håller på att bygga den här lilla modellsnurran. När det gäller jobbet med att resa snurran på taket har vi fått massor av hjälp av folk som jobbar på Tjädernhuset som äger skolbyggnaden. Vi har inte byggt något själva, förklarar Sofia.

Båda tjejerna tar studenten i vår. Ingen av dem har planer på att jobba med teknik senare i livet.
Ellinor vill arbeta med människor och funderar på att utbilda sig till sjuksköterska.
Sofia vill bli egen företagare men har inte bestämt inom vilken bransch det blir.

Rolf Sundblad/DT
rolf.sundblad@dt.se