Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnadernas historia

Orosmolnen har hängt tungt över Stimmerbo-Torrbo bygdegårdsförening.
Men på ett välbesökt årsmöte kunde en ny styrelse väljas och nu planeras det för att återuppta det populära midsommarfirandet.
– Det var glada miner hos alla på mötet, säger nyvalde kassören Thomas Hausel.

Han bor i Torrbo liksom nya sekreteraren Karin Kristoffersson. Till ordförande valdes Anders Axelsson, Rånäsberget, till vardags gatuchef i Ludvika kommun.
– Vi fick ihop en hel styrelse. Det märktes att det 20-tal personer som var med på årsmötet gladdes åt att det nu finns folk som tar över, säger Thomas Hausel.

Som tidningen tidigare berättat ställde de tidigare mångåriga styrelsemedlemmarna det hela på sin spets genom att rakt igenom ställa sina platser till förfogande inför fjolårets årsmöte. Detta som ett sätt att visa att man inte längre orkade driva föreningen och skötseln av bygdegården i Stimmerbo på så pass få händer.
Men då inga efterträdare anmälde sitt intresse vare sig vid ett extramöte eller vid årsmötet förra året blev föreningen försatt i vilande läge, varpå det mesta talade för ett återlämnande av byggnaderna till kommunen – som i sin tur planerade försäljning.

Men först krävdes, enligt stadgarna, ytterligare ett årsmöte med samma klena styrelseresultat för att en nedläggning skulle kunna bli av.
Och si, så blev det inte. För under föreningens år i träda kom boende och fritidsboende i trakten att sakna sin bygdegård så pass mycket att en efter en anmälde intresse för att ställa upp på styrelsearbete, vilket formellt fick genomslag på måndagskvällens årsmöte.
Byggnaderna har klarat sig bra under året som gått.
– Det är inte mer att göra på byggnaderna än vad det var redan innan föreningen blev vilande. Vi ska försöka åtgärda fönster och lite annat, men det ska nog gå bra, säger Thomas Hausel.

Till valborg planeras åter traditionellt firande inne i Stimmerbo by och till midsommar ska de mycket populära festligheterna på bygdegården återuppstå.
– Vi ska försöka få till samma firande som förr om åren. Vi har en ganska tydlig agenda att följa och midsommarfirandet ser vi som en kärnfråga för föreningen.

Henrik Schmidt/DT