Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads tar strid

Sveriges Byggindustrier gör allt för att undvika förhandling i fråga om underleverantörer på arbetsplatserna, konstaterar förbundet som nu istället för att förlänga avtalet varslar om stridsåtgärder.

AnnonsAnders Ax, ordförande för Byggnads region Gävla Dalarna, säger att man i förbundet nu är beredd att ta strid.
– Det vill jag påstå. Vi har stött och blött frågan sedan den 17 januari. Den här röran med underentreprenörer i olika kedjor, där underentreprenörer säljer bort jobbet till ännu en entreprenör i sin tur...
Byggnads vill ha ett krav på att huvudentreprenören tar ansvar för att det inte förekommer oskäliga löner eller andra oskäliga uppgörelser på arbetsplatsen, även längre ned i kedjan av entreprenörer, förklarar Ax.
– I dag är det tyvärr alltför många som ser att det finns pengar att tjäna kortsiktigt inom branschen. Det krävs inga stora investeringar för att starta ett byggbolag, det är mycket kroppsarbete och det gör att oseriösa aktörer kan starta utan att egentligen ha resurser.
Byggnads regionsordförande drar parallell tilll uppdrag gransknings reportage om bärplockare och menar att i byggbranschen förekommer samma oseriösa hantering.
– Varje vecka uppdagas det att arbetare jobbar för så låga löner, med usla villkor. Det blir så med en lång kedja av underentreprenörer där varje led ska tjäna något.
Omkring 100 av Byggnads medlemmar i Dalarna berörs av varslet. Byggnadsavtalet gick ut under torsdagen.
– Det är nu vi kan agera. Varslet är lagt, men eftersom parterna har sju arbetsdagars ömsesidig uppsägning av avtalet så innebär det att en strejk kan bli verklig först den 12 mars, klargör Byggnads ordförande.
Medlingsinsitutet har kopplats in, det sker med automatik. Medlarna har möjlighet att skjuta upp åtgärderna ytterligare någon vecka.
Motparten, Sveriges Byggindustrier, säger sig vara tagna på sängen, men diskussioner har pågått sedan 2010, förklarar Ax.
– De har velat skjuta på det. Vi gjorde ett avtal 2010 och tillsatte arbetsgrupper där vi trodde att vi skulle komma fram till lösning. Vi vill införa en svensk modell liknande den norska modellen, som är lagstadgad. Där finns det ett helt annat ansvar för huvudentreprenören, säger Ax som även jämför med industrin där ansvar för underleverantörer regleras.
Regionsordföranden säger att medlemmarna välkomnar att det händer något. Själv är han övertygad om att man ska nå en lösning.
– Absolut, jag tror på det men är beklämd att det skulle behöva gå så här långt. Jag tror vi hittar en lösning, men båda parter måste ge och ta.
Däremot blir han pessimistisk när han ser att det juridiken tagit över förhandlingsspelet i branschen.
– Ett handslag i dag är inte värt något. Därför är det väldigt många byggföretag som inte känner igen sig, marknaden styrs av de stora drakarna - Peab, Skanska, NCC – på central nivå.
– BI kritiserade varslet även i uttalande om en bransch med höga löner, men det är inte vad konflikten handlar om, säger Ax.
Om lokala aktörer förlorar upphandlingen till centrala större företag som utnyttjar lågavlönad arbetskraft långt ned i kedjan spelar lönerna ingen roll.
– Det är inte fråga om några höglönekrav, LO-samordningen gäller.

Lena Relte


Byggavtalet och stridsåtgärder

Byggnads meddelade på torsdagen att de säger upp avtalet och varslar om stridsåtgärder mot företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier. Orsaken är att Sveriges Byggindustrier undviker frågan om underentreprenörskedjorna.
Nu kräver Byggnads att huvudentreprenörerna ska ha ansvar för att alla led i kedjan, varje underentreprenör följer kollektivavtal och villkor. ”Tyvärr är många underentreprenörer oseriösa och i vissa fall rent kriminella” konstaterar förbundet på sin hemsida, där man listar kraven för avtalsrörelsen 2013.
Byggnads vill ha en arbetsmiljöcertifiering av företag som vill driva verksamhet i branschen. Dessutom vill man att arbetstidförkortningen ska utökas, medan arbetsgivarna signalerat att de vill ta bort den helt.
Byggnads kräver också att arbetskraft som hyrs in via bemanningsföretag ska ha samma villkor som alla andra.