Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnadsföreningen söker bidrag för upprustning

Hedenborg är unikt i Sverige och det är Svärdsjös största samlingslokal. Det säger Kerstin Johansson, ordförande i byggnadsföreningen som äger huset söker nu bidrag från Boverket och kommunen för att rusta upp det forna danspalatset.

Kerstin Johansson är född i Lumsheden och dansade ofta i Hedenborg när hon var ung.
- När Sven Ingvars och Leif Kronlunds spelade var det säkert 1000 personer här. Det var så fullt att en del försökte komma in genom att klättra in via toalettfönstret.
Hedenborg har stark potential och är värt att bevara på många sätt, betonar hon.
- Det finns bara två byggnader till som Hedenborg i Sverige och här i Svärdsjö har vi ingen annan samlingslokal som är så stor.
I dag får max 300 personer visats i lokalen samtidigt enligt gällande brandskyddsbestämmelser.
- Det är ett stort problem. Ska man ta hit orkestrar eller lite större uppsättningar blir det för dyrt om man inte kan ta in fler.

Prio ett mer ekonomisk uppvärmningMen prio ett för föreningen är att installera en mer ekonomisk uppvärmning. I dag är det direktel i den drygt 700 kvadrat stora byggnaden.
- Det är ett första steg.
Föreningen har chans att få bidrag från Boverket med 50 procent av kostnaderna för att installera bergvärme om kommunen bidrar med cirka 30 procent; 125850 kronor. Föreningen räknar med en total kostnad på 419500 kronor för att installera en bergvärmeanlägning och åtgärda ventilationsanläggningen.
- Det skulle sänka kostnaderna från 120000-140000 kronor till 50000 kronor om året.
I själva danssalen är det många meter upp till taket där de kulörta lamporna som sitter i klasar är original från husets invigning 1958. På scenen har en filmduk rullats ner. Och Christian Linnér och Jimmy Källberg håller på att koppla en CD-spelare till en projektor.
- Vi ska visa filmen Home nästa söndag. Den visar hur vi människor rubbat miljöbalansen i naturen.
Tack vare en Blu-rayspelare blir det mycket bättre kvalitet på filmen, som HD ungefär, berättar Christian Linnér.

Filmen är helt gratis


Filmen visas i fullformat och är helt gratis, berättar han. I källaren har det nya gymmet precis invigts. Sussi Zetterström som läser entreprenadskap i Leksand är initiativtagare och hyr lokalerna av föreningen.
- Jag har startat det som en praktik under mina studier.
12 helt nya träningsmaskiner finns i ett nyrenoverat rum med stora fönster längs ena väggen. I ett rum intill kan man träna med fria vikter och hantlar. Duschrummen är också renoverade.
- Det kom 150 personer på invigningen i söndags och 70 har löst medlemskort, berättar Sussi Zetterström.
Det är en hel del andra aktivteiter i huset också, betonar Kerstin Johansson.
- Det är bågskytte två gånger i veckan, både för yngre och äldre. Det är Qi Gong regelbundet. Och många hyr lokalen för fester. PRO brukar ha sina fester här. Och Svärdsjö intresseförening hade sin julfest här för 180 personer, berättar hon.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se