Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnadsvård i fokus

Under helgen anordnades en byggnadsvårdshelg i Meken i Smedjebacken.
På lördagen var det stort fokus på kurser, och under söndagen fanns både föreläsare och utställare som gav råd kring byggnadsvård.

Det är kulturförvaltningen i Smedjebacken som står som arrangör, och Anna Silfverin, som ansvarar för arrangemanget, tycker att helgen överlag flutit på bra.
– Det är lite mindre besökare än förra året, men fönsterrenoveringskursen som vi hade i går var väldigt populär. Den var helt fulltecknad, säger hon.
Maritha Gunnarsson driver butiken Klassiska byggvaror i Hedemora och besökte under söndagen Meken.

Där representerade hon Byggnadsvårdsföreningen, en sammanslutning av medlemmar med intresse för byggnadsvård, och pratade med besökare och gav råd och tips.
Det var också Maritha som höll i lördagens fönsterrenoveringskurs.
– Vi har tagit med oss fönster och visar hur man renoverar dem, säger hon och berättar att många är nyfikna på hur man ska ta hand om gamla fönster.
Intresset för fönsterrenovering slutade inte under lördagen, även under söndagen var det många besökare som kom fram till utställningsbordet som Maritha och dottern Natalie slagit upp.
– Bland annat har besökarna fått prova på att skära glas, sedan frågar de mycket om linoljefärg, säger Maritha.
En annan som åkt en bit för att ställa ut är Åse Larsjos från Gustafs.
– Jag är här för att ge goda råd och för att visa olika typer av måleri, säger hon och berättar att hon tycker om att jobba som de gjorde förr i tiden, det vill säga att man tager vad man haver.

Åse brukar anordna kurser i dekorationsmålning, och under söndagen i Meken hade hon hittat ett litet hörn där hon ivrigt visade besökare vad mycket man kan göra med en pensel och lite färg.
– Jag tycker om att lära ut små knep, det ska vara enkelt tycker jag. När man träffat mig ska man gå härifrån och känna att man vågar, säger hon och menar att det ju faktiskt inte är hela världen om man gör fel i bland.
Under helgen var det också sista chansen att se sommarens konstutställning ”Naturen flyttar in”.

Beatrice Åström/DT