Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggstart i centrum

Det är nu klart att börja bygga nya HSB-lägenheter mitt i Borlänge centrum. Ett hus med bostadsrätter och affärslokaler uppförs på ”brända tomten”.– Det här är ett historiskt ögonblick i centrums modernisering med en attraktiv fastighet och ett bra blickfång.

Det sade Peter Hultqvist (S), ordförande i HSB Dalarna då han tog första spadtaget på lördagen. HSB Dalarnas nya vd Maria Engholm, kommunalrådet Jan Bohman (S) och Sten Bengtsson, en av lägenhetsköparna, hjälpte till.

HSB har arbetat med byggplanerna i flera år. Nio köpare har hittills tecknat sig för lägenheter i bostadsrättsföreningen Frej.
– Nu har vi fast mark under fötterna och gott hopp om att huset ska fyllas. Vi hoppas det ska bli ett framgångsrikt projekt, sade Peter Hultqvist.
Tomten som ligger vid Sveagatan har använts som parkeringsplats efter en brand för tjugo år sen. Nu uppförs en fastighet med 18 lägenheter i olika storlekar på övre planet. I bottenvåningen blir det plats för kommersiella lokaler. Under huset placeras ett garage dit de boende kan åka direkt ned med hissen.
– Vi rev och köpte brända tomten som den kallas i folkmun i syfte att det skulle bli ett bostadsbyggande. Sen är byggkostnaderna höga i dag med brist på support från staten och därför blir det relativt höga insatser. Samtidigt kan inte utvecklingen stanna upp. Här kan man få lite av en spiraleffekt och lösgöra villor. Man kan inte bygga billigare heller, sade Peter Hultqvist.
Insatserna kostar från en dryg miljon för en tvåa och upp till 2,75 miljoner för den enda femrummaren. Insatsen för en trea ligger runt 1,5 miljoner.

Peter Hultqvist passade på att efterlysa en mer aktiv bostadspolitik från regeringen för att få bukt med bostadsbristen.
HSB hade bjudit in lägenhetsköpare och intresserade då första spadtaget togs på lördagen. Sten Bengtsson är en av dem.
– Vi bodde från början i Borlänge centrum och flyttade sedan till Hytting som passade bättre för barn. Men nu är det dags att lämna det och bo centralt igen, säger han.

HSB har nyligen byggt nya bostadsrätter ovanför Dagnyhusen som nu är fyllda.
– Det har fungerat väldigt bra med Borlänge kommun. Vi hade sista samrådsmötet för Frej igår, sa Maria Engholm, vd för HSB Dalarna.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se