Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byn slöt upp för hundraåring: "Försvinner Boa dör nog byn"

Hösten 1915 slog Malungsfors Kooperativa Handelsförening upp sina dörrar. De är öppna än i dag vilket man firade under lördagen:
– Stämningen är på topp. Det är så bra som det bara går att ha det, säger Lena Andersson, butikschef.

Annons

I lördags samlades folk i Malungsfors kring sin lanthandel BOA för att fira då butiken, på dagen, numera är 100 år gammal.

Folk kom till firandet troligtvis på grund av löftet om gratis lunchbuffé, kaffe och tårta. Andra kom kanske för underhållningen. Men de flesta kom nog för att vädret beslöt sig för att dränka lanthandeln i solsken.

– Boa är byns hjärta. Försvinner Boa, då dör nog byn också. Men det bästa med den här byn är att alla är så engagerade och hjälper till, säger Lena Andersson.

En bit längre bort upprepar Ida Sandbäck Gruvman, butiksbiträde, det som Lena har sagt. Hon beskriver butiken som byns blodpump:

– Det här är samlingspunkten i byn. Man går till butiken och träffar sina grannar. Kanske träffar man sina grannar oftare i butiken än hemma på gården om man säger så. Butiken är en viktig del för att byn ska gå så bra som den gör.

Lite gnissel kan man dock finna i den 100-åriga historien bakom butiken. Konsum övergav butiken 2003 då de ansåg att den inte hade många år kvar inom sig. Byborna skapade då ett kooperativ i stället och tolv år senare tuffar man fortfarande på.

Hur hade det gått för Malungsfors utan Boa?

– Det hade inte flyttat hit så mycket folk. Vi har många barnfamiljer här i dag. Det hade blivit urholkat här utan Boa och folk hade flyttat härifrån tror jag, säger Ida Sandbäck Gruvman.

Tord Gustafsson är boende i Malungsfors och försöker handla så ofta som möjligt i butiken:

– Den betyder allt för byn. Så länge den finns kvar, finns folk kvar, säger Tord, som också underhöll under dagen med sitt band Boppin T and the Rusty Boys.

– Det var på grund av oss alla kom. Men jag såg att man hade glömt vårt namn i Malungsbladet. Men det var för att de var rädda för att det skulle komma för mycket folk då skulle jag tro, skrattar Tord, och fortsätter:

– Nejdå. Det här är perfekt. Det är helt underbart, det är det. Solen kom fram för oss. Det är varmt och skönt. En toppendag helt enkelt.

Klarar ni er 100 år till?

– Oja. Det får vi hoppas. Och det tror jag att vi gör också, säger Lena Andersson.

LÄS OCKSÅ:

Tack vare eldsjälar lever Malungsfors

I september var det bondemarknad i Malungsfors

År 2003 räddades butiken