Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bysamverkan mot brand och hjärtstopp

Grannsamverkan mot brand och hjärtstopp. I Blötberget har bl a Björn Flinth startat ett projekt som fått byar, grannar och bostadsrättsföreningar från Nora i söder till Pajala i norr att vilja höra mera hur de enkelt och genialiskt ökar människors säkerhet.

– Ska vi ha svenska landsbygden kvar och levande, måste människor känna trygghet där vi bor. Vi kan inte räkna med att få ut räddningstjänsten och/eller ambulansen lika snabbt som i en större tätort. Men vi kan räcka ut en hand till varandra.
Det säger Björn Flinth, pensionerad brand- och säkerhetschef från ABB, ordförande i Civilförsvarsförbundet i Ludvika.
I gruvbyn Blötberget utanför Ludvika började några tekniskt intresserade att våren 2012 testa olika rök-/brandvarnare. Det var sådana med den nya tekniken att flera stycken känner av och larmar om en aktiveras. Frågan fick snabbt ett positivt svar om varnarnas räckvidd kunde utnyttjas i form av ett antal detektorer hos närmaste grannar.
– I oktober var vi beredda att möta dem som frivilligt ville komma och prata utökad grannsamverkan mot brand, men även hjärtstopp, säger Flinth.
Första biten var given: brandvarnare som kopplar samman närmaste grannar trådlöst. Vid tjutande varnare ska grannar undersöka, rädda, larma. Grannar ska vara förberedda med insatsplan för grannhus/grannlägenheter och möta första brandbil.
De konstaterade också den snabba utvecklingen med fler utlokaliserade hjärtstartare – och Sveriges hjärtstartarregister.
– Syftet med båda är att genom grannsamverkan minimera upptäcktstiden och kunna undsätta sina grannar i plötsliga nödsituationer. Med så tidigt larm och insats som möjligt hjälper vi proffsen från räddningstjänst och ambulans att rädda människoliv och byggnader.
– När ens kära ligger på golvet med kanske hjärtstopp är minuterna dyra. Man ringer givtevis nödnumret 112, men få av oss skulle nog därefter hoppa på cykeln eller ta bilen till närmaste hjärtstartare även om sådan finns i byn.
– Vi har i Blötberget, bland 40–45 anslutna familjer, fått fram sex frivilliga personer, vissa redan sjukvårdskunniga men nu också vidareutbildade av ambulans och räddningstjänst, som samtidigt som larmcentralen skickar iväg ambulansen får ett SMS på mobiltelefonen om eventuellt hjärtstopp på den adressen i byn. 2–3 personer hämtar hjärtstartaren och far till adressen. De är då väl insatta i hjärtstartartekniken och kan agera tills ambulansen når fram.
– Denna nya grannsamverkan sker i samarbete mellan byn och larmcentral samt ambulans, Räddningstjänsten Västerbergslagen, Civilförsvarsförbundet och Svenska kyrkan. Kyrkans diakoni kommer in för samtal, debriefing, i de fall personer skulle behöva samtalshjälp efter en händelse, säger Björn Flinth.
Medlemsfamiljer betalar hundra kronor till Civilförsvarsförbundet, som håller med material, administrerar, utbildar, uppgraderar och försäkrar, plus 300 kronor för brandvarnaren.
– Vårt projekt är först i Sverige att ge grannsamverkan nytt livsviktigt innehåll. Vi ville först gärna få igång brand- och hjärtstartarsamverkan i Ludvika och Smedjebackens byar och har möten inbokade i Nyhammar, Gräsberg, Saxdalen, Gonäs, Hagge, med PRO och så vidare.
– Men det kommer redan förfrågningar kring Blötbergsprojektet, som kostar lite men kan ge stor effekt, från Nora, Lindesberg, Borlänge... ja, ända uppifrån Pajala.

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se