Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bytte medicin – drabbades av leversvikt

En man fick en läkemedelsutlöst leversvikt några månader efter att ha fått sin medicin utbytt av en läkare på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning i Borlänge.

Läkemedlet byttes ut då det rådde oklarheter kring mannens diagnosbild. Nu gör vårdgivaren en lex Maria-anmälan där det framgår att läkaren inte gjort några provtagningar inför bytet och följde heller inte upp patienten efter medicinbytet.

Det var den 14 september 2012 som en man med tidigare ADHD-diagnos och behandling för detta med läkemedlet Concerta gjorde ett öppenvårdsbesök på psykiatriska mottagningen i Borlänge. Där träffade mannen för honom en okänd läkare som gjorde bedömningen att han inte mådde bra av Concerta-behandlingen och att han även hade en bipolär sjukdom med en hypoman episod.
Läkaren satte ut Concerta-behandlingen och satte in behandling med Ergenyl Retard. Ingen provtagning före den nya behandlingen skedde och ingen tid sattes upp för uppföljande provtagning. Den 27 september 2012 hade patienten ett återbesök och han påpekade då att inga prover tagits varför dessa togs då, men ingen uppföljning planerades.

Under oktober månad 2012 blev patienten alltmer trött och den 30 oktober uppsökte han Säters vårdcentral med uppgift om att han kissade blod och hade haft feber. Efter flera turer med distriktssköterska och läkare försämrades patientens tillstånd och han hamnade den 3 november på Falu lasarett med akut hepatit (gulsot).
Slutbedömningen på medicinkliniken blev att patienten drabbats av en läkemedelsutlöst hepatit med leversvikt. Vid återbesök på medicinkliniken 12 december 2012 hade blodprover nästan normaliserats och bedömningen blev att den läkemedelsutlösta hepatiten gått i utläkningsfas.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se