Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C-dominerat borgerligt styre i Gagnef
Det innebar en förlust av tre mandat till 12 av fullmäktiges 35. Partiet blev i mandat jämnstort med oppositionspartiet S som trots C-tappet bara ökade en procentenhet till knappt 35 procent. S blev största parti i Gagnef, i rösteandel, men fick samma mandattal som C: 12. 

C-tappet gynnade tre partier. De är i det borgerliga blocket Moderaterna, som ökade från 10 procent och fyra mandat till nästan 14 procent och fem mandat. M har Stefan J Eriksson som ledande företrädare.
Bland de rödgröna partierna är det MP som ökade från 2,1 procent till 5,3 procent. Det gav MP ett nytt mandat till två: Sanna N Barkar och Börje Nahlbom.
Borgerliga styrets mindre partier är KD på 5,2 procent och två mandat samt FP på tre procent och ett mandat.
Och så är det Sverigedemokraterna, som tredubblades från 1,2 procent till 4,0. Det gav partiet ett mandat i fullmäktige där partiet inte satt tidigare. 

Vänsterpartiet, med 1,2 procent i valet, saknar plats i fullmäktige.
Vad gäller räkenskaperna för 2011 blev det ett underskott på 10,5 miljoner kr. Driftbudgeten för 2012 ser ut att gå med ett överskott. För 2013 är målet att budgeten ska gå med drygt fem miljoner kr i överskott. 

Kommunalrådet Sofia Jarl och C dominerar det borgerliga styret. Motsättningarna är ganska stora mellan det centerledda styret och ledande oppositionspartiet S på en rad områden. De rör frågor om privatiseringar, eller förberedelser för sådana, av verksamheter som exempelvis bostäder.  
S-politikerna Bo Billborn, Alf Johansson, Ann-Gret Olsson och andra anser att Jarls styre slagit in på en högerlinje med privatiseringar. Tecken tyder på det. 
Bo Billborn har flyttat från kommunen. Irene Homman (S) har tagits hans plats som oppositionsråd. 

Robert Sundberg
roberg.sundberg@daladem.se