Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C-kvinnorna säger nej till surrogatmödraskap

Centerkvinnorna säger nej surrogatmödraskap och går emot sitt parti i frågan.

Centerkvinnorna röstade nej till altruistiskt surrogatmödraskap på C-kvinnornas förbundsstämma i Umeå 22-24 april och går emot sitt parti. Centerpartiet sade ja redan 2013.

LÄS MER: M öppnar upp för surrogatmödraskap

 – Riskerna för att kvinnor och barn ska utnyttjas är alltför stora och därför säger vi nej till altruistiskt surrogatmödraskap. Vi kommer från och med nu självklart att driva frågan inom partiet, säger Ulrika Axelsson, ordförande för Centerkvinnornas arbetsgrupp om surrogatmödraskap och Sofia Jarl, Centerkvinnornas ordförande.  

Centerkvinnorna har under året haft en arbetsgrupp som arbetat med frågan. Arbetsgruppen har lagt stor vikt vid att studier från länder som tillåter altruistiskt - icke-kommersiellt surrogatmödraskap visar en normaliseringsprocess, skriver de i ett pressmeddelande.

– Att tillåta altruistiskt surrogatmödraskap leder till att också kommersiellt surrogatmödraskap utanför landets gränser ökar. Därmed skulle ett tillåtande kunna leda till att än fler utsatta kvinnor skulle kunna utnyttjas.

– Vi grundar också vårt beslut på den statliga utredningen som kom i februari, samt Europaparlamentets beslut från januari i år, som bägge säger att surrogatmödraskap inte bör tillåtas i någon form, tillägger Ulrika Axelsson.

 Förbundsstämman beslöt även att Centerkvinnorna kommer att driva frågan om att se över regelverket vid embryodonation när det gäller nedfrysning av embryon, ägg och spermier.

 I beslutet ingår också att verka för en utredning, som med barnets rätt i fokus, ska se över utredningskraven för adoptivföräldrar och regelverket för adoptioner. Besluten kommer nu att skrivas in i Centerkvinnornas jämställdhetspolitiska program.

En remissrunda pågår men inget beslut har klubbats i riksdagen än.

LÄS MER: Utredare: Nej till surrogatmödrar