Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Café stämmer Kupolen

Café Kupolen är en institution i köpcentret Kupolen i Borlänge.
Nu ska caféet få så närgången och oönskad konkurrens att de valt att vända sig till Falu tingsrätt för att hejda den.

Mitt bland strosande måndagsflanörer, julglittriga lampor och rogivande julmusik har fyra hantverkare bråda dagar.
Vid den runda platsen där den gamla scenen fanns, intill Kupolens rulltrappor och hissar håller en kafédisk på att snickras upp. En inplastad kyl har anlänt och hantverkarna plockar med sina redskap, mäter och monterar.

Alldeles där bakom sitter folk och fikar på sedan länge existerande Café Kupolen.
Det är nära. Så irriterande nära att Dala Café & Konditori AB, som äger kaféet, har lämnat in en stämning till tingsrätten för att hindra ­Espresso Houses etablering.
Stämningen riktar sig mot Kupolens köpcentrum som hyr ut utrymmet.

Enligt Dala Café & Konditori bryter Kupolens köpcentrum mot en paragraf i den så kallade jordabalken. En lag som säger att Kupolen som hyresvärd måste fatta ett beslut om ny hyresgäst i samråd med hyresgäst.
Lagen ska gälla om nyetableringen sker i ett så kallat ”gemensamt utrymme”. I det här fallet anser anmälaren att det handlar om ett sådant utrymme.
Kupolen har alltså, enligt Dala Café & Konditori, ingen rätt att hyra ut det gamla scenområdet till någon annan hyresgäst utan att de som befintlig hyresgäst på ”det gemensamma utrymmet” har godkänt det.
Ingen av parterna kommenterar stämningen för närvarande. Kupolens centrumchef Anna Timander har tidigare sagt om scenens försvinnande att det är många vardagar då den inte använts och att det är en fin och central plats i huset.

John Leander
john.leander@daladem.se