Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Calle Svadling från Bjursås ska delta i VM i skogsbruk

Han är 18 år och tävlar på världsnivå i skogsbruk. Han kom på sjätte plats i Nordiska mästerskapen och han har kvalificerat sig till att delta i VM. Där kommer han vara med i ett lag med fem juniorer som ska tävla mot seniorvärldseliten.
- Jag kom två av alla juniorer i hela Europa, berättar han.

Igår fredag tävlade Calle Svadling från Bjursås i de Nordiska mästerskapen som hålls i Älvdalen. Sporten kallas Timbersports och kan liknas vid att tävla i skogsbruk.
Calle var under sommaren i Österrike och tävlade mot värlsdeliten i Timbersports. Han kvalificerade sig trots hård konkurrens till att delta i det lag av juniorer som i september kommer tävla mot de proffessionella.
- Det här är min stora chans, säger Calle när han berättar om hur han var nervös men lyckades placera sig som tvåa bland alla juniorer i hela europa.
- Alla länder skickar sina bästa, så det är tuff konkurrens, berättar han.

Sjätte plats

Calle kom på sjätte plats i de Nordiska mästerskapen. Men han tävlade som så kallad rookie (junior) och fick därför bara delta i fyra tävlingsgrenar. De andra deltagarna fick räkna samman poäng från alla sex grenarna som finns.

Tuff konkurrens

Calle går på Älvdalens utbildningscentrum. Han går en gymnasielinje i skogsbruk och läser timbersports som individuellt val.
- Jag kommer satsa på det här. Det är jättekul, det händer liksom något hela tiden.
Calle gillar sporten för att man får använda kroppen så pass mycket. Dessutom har han uppskattat att få vara ute och resa.
Men man kan inte leva på sporten berättar Calle. Enligt honom skulle det möjligtvis gå om han höll shower.

Dyr hobby

-Det är en hobby men den är dyr. Den stora motorsågen på 62 hästar kostar mellan 55000 och 80000 kronor.
I sporten tävlar man i sex olika grenar. De använder redskap som yxa, motorsåg för att bland annat hugga av stammar.
- Det är ganska svårt, man måste träna en del, berättar han.

JENNY RINGSTRÖM
jenny.ringstrom@daladem.se