Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Calle tappade ledningen

Norge står i en klass för sig i skidvärlden; på Skidspelens prolog hade norrmännen sex åkare på de sju första placeringarna och den ende som lyckades spränga sig in bland de norska åkarna var Falun Borlänges Calle Halfvarsson som blev fyra. Vann gjorde som vanligt Petter Northug.

– Surt, jag ville verkligen ta en pallplats i dag, säger Calle.
– Att bli fyra är ingen rolig placering, jag var i delad ledning när jag åkte in på stadion och det är där jag tappade pallplatsen, men jag var för trött för att orka trycka på i stakningen.

– Jag tycker ändå att jag gjorde ett bra lopp och ville vara med från början. Dels för att vara med i toppstriden i dag, men även för att inte vara så långt efter på lördag och söndag, säger Halfvarsson.
Northug är inte bara den bäste, han hade också fördelen att gå ut sist av åkarna och köra på de andras tider.
– Petter kan släppa någon sekund i uppförskörningen och spara lite på krafterna, för att sedan satsa allt han har till spurten. Vi andra måste chansa lite och då är det lätt att man spränger sig uppför, menar Calle Halfvarsson.

Petter Northug drog inga stora växlar på den här segern, där han var två sekunder före sin landsman Paal Golberg och tre före Anders Gloeersen.
– Jag låg fem sekunder efter i backen och min plan var att attackera inne på stadion. Visst det är kul att vinna, men det är ännu viktigare att hålla undan för Cologna och Legkov på söndag och vinna världscupen, säger Northug.
För Moras Emil Jönsson blev det en tolfteplats, tio sekunder efter Northug.
– Jag var fräsch uppe på toppen, fräsch och fräsch jag var i alla fall en bit ifrån att kräkas och kanske skulle jag ha tagit i lite till uppför för jag återhämtade mig bra i utförs-körningen, säger Jönsson.

Annars var Emil Jönsson mest nöjd över att arrangörerna och FIS lyssnat på åkarna när det gäller den tuffa banan och utförskörningen i Mördarbacken.
– Det handlar om säkerhet och det är fantastiskt av dem att lyssna på de tävlande. Vi vill inte ha banor som avgör loppen, utan banor som man avgör i, säger Emil Jönsson.
Surt, jag ville verkligen ha en pallplats i dag.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se