Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carin Runeson vil ha svar av justitiministern

- Lägg korten på bordet!
Det vill Carin Runeson (S)-riksdagsledamot från Dalarna, att justitieminister Beatrice Ask gör beträffande Mora tingsrätts vara eller inte vara.

Carin Runeson har redan försökt förmå justitieministern att ett svar om Mora tingsrätt och då gärna ett nej till nedläggning.
- Både i svaret på min fråga och i den interpellationsdebatt vi hade för en tid sedan har Beatrice Ask undvikit att svara på min fråga. Hon har hela tiden gömt sig bakom den pågående remisstiden och framfört att det inte finns något förslag at ta ställning till.

Korten på bordet

Den taktiken anser inte Carin Runeson att det längre går att använda sig av. Nu finns, som bekant, ett förslag från Domstolsverket som anser att Mora tingsrätt ska slås ihop med tingsrätten i Falun - med placering i residensstaden.
- Nu är det dags att hon lägger korten på kortet, skriver Carin Runeson i ett pressmeddelande.
Samtidigt hoppas (S)-riksdagsledamoten att Dalarnas borgerliga riksdagsledamöter kliver fram ur skuggan och tala om, att de förhoppningsvis kommer att rösta för, att tingsrätten i Mora blir kvar.
- Det är upp till bevis nu! Tidigare har de ju i olika omgångar varit ute i media och deklarerat att de tycker som vi inom (S), (V) och (MP).

Inget utrymme

I frågan till Beatrice Ask påpekar Carin Runeson att en nedläggning av tingsrätten i Mora riskerar att innebära en kännbart försämrad service i västra och norra Dalarna.
Visserligen är domstolsbyggnaden i Falun nyligen ombyggd för att ge mer plats till tingsrätten och förvaltningsrätten.
”Något utrymme därutöver, som skulle krävas för Mora tingsrätt, finns inte med mindre än att göra ytterligare en kostnadskrävande utbyggnad”, skriver Carin Runeson bland annat i frågan till justitieministern.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se