Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carl och Karins gamla trädgård återskapas

Carl och Karin Larsson flyttade in på gården i Sundborn i slutet av 1880-talet. Någon trädgård fanns inte utan mest bara slaggstenar. De byggde snart upp egen fin trädgård.

I går, måndag, rullade en grävskopa in på Carl Larsson-gården för att återskapa den gamla trädgården. Under åren har den blivit till en ”rufsig” trädgård.
Stadsarkitekt Inger Berglund har arbetat fram ett förslag på att återskapa den gamla trädgården. Den kommer att likna mycket hur det såg ut en gång i tiden.
– Man flyttade ut möbler och festade om i trädgården, säger gårdschef Chia Jonsson och är mycket glad att arbetet nu kommer i gång.

Två gånger har planer på att ordna trädgården förts fram. Nu är det tredje gången gillt.
När Inger Berglund kom med sitt förslag efter tre års förarbete togs snart kontakt med Olle Lind på länsstyrelsen.
Det kom att utmynna i två projekt. Dels ska trädgården ställas i ordning och dels ska den lilla kanalen in till huset rustas upp. Sammanlagt handlar det om en miljon kronor.
Vad gäller trädgården var Karin och Carl Larsson före sin tid. De tog intryck av engelska trädgårdar där man knöt an till allmogen med en enkel trädgård. Det var någonting nytt. Intill fanns Stora Hyttnäs med en sin storslagna trädgård.
– De blev trendsättare, säger Inger Berglund och berättar att de samtidigt flyttade ut livet utomhus.
Här arbetade man och umgicks, barnen fick leka ute och grönsaker odlades och vanliga blommor och växter odlades.

En som var nöjd var Olle Lind på länsstyrelsen. Han menar att trädgården varit försummad nu finns ett bra underlag att återställa den som den såg ut en tid i början på förra seklet.
I trädgården finns också på 100-åriga pilar som makarna Larsson planterade en gång. Dessa träd blir kvar. På plats fanns också Niclas Forsgren, fjärde generationen.
– Carl Larsson var min mormors morfar, säger han.
Själv har han bott på gården under sommaren. Vanligaste frågan han får är om målningarna är äkta och var sov alla åtta barnen.
Visst är många målningar äkta och när barnen kom byggde man bara ut huset.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se