Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carolina bättre med laser

Carolina Mässing blev Laserkliniken i Faluns första kund för fyra veckor sedan då kliniken startade.
– Då kunde jag inte stå upp, men idag går jag omkring, berättar Carolina.

Det har tidigare funnits en laserklinik på Regementsområdet. Då handlade det främst om termisk laser för att behandla skönhetsfläckar. Den nya kliniken har en annan inriktning.
– Vi är inriktade på medicinsk laser. Vi har tre olika lasrar, en mot inflammationer, en annan mot smärta och en tredje är till för sårläkning, berättar grundaren av kliniken Åke Enander.

Åke är utbildad laserterapeut, men har också en sjuksköterskeutbildning i grunden. Han har tidigare arbetat på ambulansen samt med demensvård.
– Jag gjorde mig själv illa foten vid ett lyft för många år sedan. Det tog nio år innan en professor i Göteborg konstaterade vad det var. Jag blev också tipsad om laser och har sedan dess själv utbildat mig. Det är ett fantastiskt instrument, men man behöver olika lasrar till olika åkommor. En del tror att man kan behandla allt med en och samma laser, men det stämmer inte, säger Åke Enander.

Han behandlar Carolina som har problem med ett befarat diskbråck mellan 4:e och 5:e kotan. Åke förklarar kort vad det är han gör.
– Lasern är ett rent ljus som triggar igång cellerna så läkningen påskyndas. Just nu använder jag den mot smärta, men jag kommer också att använda den mot inflammation strax. Laserbehandling är smärtfritt och utan biverkningar. En skada kan inte förvärras av laserljus, säger Åke.

Carolina berättar att det efter behandlingarna gör extra ont, men att den smärtan avtar och att det med tiden hela tiden blivit bättre. Åke förklarar att det är naturligt att det gör ont efteråt.
– Nu efter den sjätte behandlingen har det känts mycket bättre och det är bara att hoppas det blir ännu bättre efter den sjunde, säger hon.
Hon väntar på en magnetröntgen.
– Jag har fått en slätröntgen, men MR återstår, berättar hon.

De värsta smärtorna från diskbråcket i ryggen är det som strålar/strålat ut i benet.
– Men med tanke på att jag inte kunde stå upp utan tvingades ligga och äta för fyra veckor sedan – så känns det mycket bättre idag.

Bengt Pettersson
bengt.pettersson@daladem.se