Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Casting för krimserie i Ludvika

Miljöer i Ludvika och Grängesberg blir inspelningsplatser den 17-22 februari när produktionsbolaget Tre vänner ska spela in del 3 i TV-kriminalserien Den Fördömde. Rolf Lassgård har huvudrollen. Vid casting från klockan 17 i eftermiddag söks statister.

– Vi räkna med rätt så skaplig anstormning av folk hit till Ludvika stadshus onsdag eftermiddag och kväll, säger kommunchef Thomas Lagerström som med kommuninformatör Ki Eriksson visar sessionssalen dit Ludvikaborna som vill vara med i kriminalserien ska komma idag mellan 17 och 19.
I gamla vigselrummet får man möta personer från produktionsbolaget. Män och kvinnor 30-60 år söks. Personer som kan spela krogpersonal, poliser, blåställsarbetare samt ingenjörer. Även två barn 8 och 11 år ska ”hittas”.

Kriminalserien Serien Den Fördömde är baserad på Michael Hjort och Hans Rosenfeldts deckare. Rolf Lassgård spelar kriminalpsykologen Bergman vars liv togs ifrån honom när stora kärleken och dottern omkom i tsunamin i Thailand och rollfiguren blev ett självdestruktivt vrak - som inte desto mindre löser fallen. Filmerna står fria från böckerna. Avsnitt ett ”Den Fördömde” regisserades av Daniel Esponosa (bakom bl a ”Snabba cash”) tvåan ”Edward” av Michael Hjort, som skrev manus med Hans Rosenfeldt. Avsnitten sändes julen 2010 i SVT1 och fick drygt 1,1 miljon tittare.
Del 3
med regi av Jörgen Bergmark och Leif Magnusson ska utspela sig i Ludvika och Grängesberg. Gruvmiljöer har hittats under två besök hittills. Inspelningen börjar om 1,5 vecka. Producenten Jon Nohrstedt, med söderbärkeanknytning, har ett stort finger med i spelet av valet Ludvika-Grängesberg.
– Jätteroligt att filmen spelas in här, säger Thomas Lagerström. Vi blev kontaktade av Film i Dalarna och filmbolaget Tre Vänner som ville spela in filmen där där vi har rätt miljöer. Jag är inte förvånad, men glad att de vill spela in filmen här. Det händer mycket i Ludvika nu.

Kommunstyrelsen beslöt i går att stötta Film i Dalarna med 250 000 kronor i filmprojektet.
– Det vi stöttar projektet med kommer tillbaka till kommunen i form av marknadsvärde. Orten Ludvika är en del i filmens sammanhang, säger kommunalråd Maria Strömkvist.
Under filminspelningen ska 35-40 personer bo på Grand hotell och produktionsbolaget spendera mer pengar lokalt än vad kommunen lägger in.
– Bidraget kan växlas ner i att de använder kommunala lokaler, personal, utrustning eller vad det kan bli. Vi har en person som ska vara filmteamet behjälplig. Sedan har vi avtalat om specialvisning, att vi ska kunna använda klipp ur filmen i kommande marknadsföring etcetera, säger näringslivschef Lars-Åke Josefsson.
– Räkna med att över 1 miljon tittare ska se den när den visas på SVT. Det är alltid oerhört positivt med denna typ av aktiviteter lokalt, säger Anita Carlsson på Film i Dalarna.
TV-tittarna får se Rolf Lassgård, Moa Silén, Tomas Laustiola och alla de övriga i Den Föredömde 3 inspelad i ludvikamiljöer till jul i år.

Boo Ericsson
ludvka@daladem.se