Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cattis vill mäkla på hemort

Tolv timmars arbetsdag, arbete på helger och att ständigt vara tillgänglig skrämmer inte Cattis Karlsson.
Men det dröjde 20 år i mäklarbranschen innan hon bestämde sig för att själv bli mäklare.
– Det är ett val jag aldrig ångrat, säger hon.

Cattis Karlsson är ett välbekant ansikte för många i Gagnef – ett leende ansikte, för det mesta. Men med ett hököga som bevakar utvecklingen på Gagnefs fastighetsmarknad.
Hon växte upp i Djurmo och började som mäklarassistent i Borlänge som tjugoettåring. Hon älskade arbetet och blev kvar i 20 år. Att själv bli mäklare hade hon inte en tanke på.
– Jag såg baksidan av det. Sena kvällar, arbeta helger, ständigt tillgänglig. Det funkade inte när jag hade små barn, berättar hon.

Men när barnen blev stora blev det ett nytt läge. Då var hon 40 år och hade redan stor insikt i branschen.
– Min dåvarande chef erbjöd mig en utbildning. Han såg tidigt att mäklare skulle bli en bristvara – och där är vi i dag, när en stor kår 40-talister går i pension.
Samma dag som Cattis Karlsson blev mäklare blev hon egen företagare och flyttade hem.
– Att vara egen företagare var något helt nytt och i början var jag skräckslagen att det inte skulle bära sig. Att jag skulle dra på mig för stora kostnader, berättar hon.

Men Cattis Karlsson var framgångsrik. Efter fem år på Fastighetsbyrån har hon fem anställda, och har utökat sitt område till Vansbro och Leksand.
– Den stora utmaningen är att få alla att älska att gå till jobbet. Det är en förutsättning för att vi ska kunna lyckas och prestera!
Och så den andra utmaningen: att få båda parter - både köpare och säljare - att känna att de har gjort en bra affär.
Många har bilden av mäklaren som en man i schysst BMW, som klär sig i kostym och tjänar mycket pengar. Men verkligheten håller på att förändrats.
– Den framgångsrika mäklaren i dag är framför allt bra på att bygga sociala relationer. Det gör att allt fler kvinnor blir mäklare. I dag är 53 procent av mäklarna i Fastighetsbyrån kvinnor.

Lisa Persson/DT