Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Celiakiförbundet efterlyser nationell ersättning

Annons

- Det är förödande för glutenintoleranta att landsting tar bort bidragen för den glutenfria kosten, säger Eva Bengtsson, generalsekreterare för Svenska Celiakiförbundet som efterlyser en nationell ersättning som är lika i hela landet.

Det ser väldigt olika ut i olika landsting när det gäller bidrag för glutenfri kost, säger Eva Bengtsson. Att Landstinget Dalarna tar bort kostersättningen på 2 000 kronor om året är mycket olyckligt, säger hon.
- En glutenintolerants medicin är att äta glutenfri kost. Men många av våra medlemmar har inte råd.
Merkostnaden för glutenfri kost ligger i dag på uppemot 5 000 kronor extra om året för vuxna; runt 450 kronor i månaden, enligt Konsumentverket, säger hon.
- En rimlig kostersättning skulle alltså vara minst 400 kronor per månad för vuxna och 250 kronor för barn.

I Finland och Norge

I både Finland och Norge får diagnostiserade glutenintoleranta kostersättning, betonar hon.
- Sjukvården behöver också bli bättre på att upptäcka alla fall av glutenintolerans. Det skulle både samhället och de enskilda tjäna på. I dag får många diagnoser som utbrändhet och depression för att de är trötta och hängiga och inte orkar med jobbet eller skolan.
De senaste åren har nya forskningsrön också visat att risken för bland annat tarmcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och för benskörhet ökar om man inte behandlar sin glutenintolerans, säger hon.
Enligt Celiakiförbundet är uppskattningsvis 90 000 svenskar glutenintoleranta och av dem har 35 000 fått diagnosen glutenintolerans (celiaki).
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

DD ONSDAG 17 AUGUSTI