Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern har styrt åt fel håll

Centerpartiet har under sju år styrt över landsbygdspolitiken i Sverige.
Under den här perioden har utvecklingen gått åt fel håll.

Annons

Jobben har blivit färre, utbildning och bibliotek har lagt ner, det har blivit allt svårare för bönder att sälja sin mat lokalt.
Då blir det lite märkligt att göra som centerpartisterna Erlandsson, Reyier och Helander (Dalademokraten 11/10) och skylla på Miljöpartiet.

Under de senaste åren har centern och regeringen tagit bort 14 000 statliga jobb från Sverige utanför storstäderna, man har dragit ner på resurserna till regionala högskolor och man har kraftigt sparat in på landsbygdsprogrammet.
För Dalarnas län handlar det om över 1 000 statliga jobb som försvunnit under alliansens år vid makten. Värst drabbade är mindre orter som Vansbro, Gagnef och Smedjebacken.
Och Dalarnas Högskola tillhör förlorarna med alliansens politik, man får flera miljoner i minskade anslag de kommande åren.

Miljöpartiet har en rad förslag som handlar om att ta bort sjuklöneansvaret för småföretagare, om att stärka utbilding och bibliotek i hela landet och om att underlätta inköp av lokal mat i den offentliga upphandlingen.
Miljöpartiet vill också stärka landsbygdsprogrammet med 300 miljoner mer än regeringen, så att jordbrukarna klarar den gröna omställningen.
Istället för att diskutera dessa förslag vill Centerpartiet endast prata om den kilometerskatt på tung lastbilstrafik som man hånfullt kallar landsbygdsskatt.

En sådan kilometerskatt finns redan i många europeiska länder. itsen med skatten är att skapa lika förutsättningar mellan tåg och lastbil.
Centerpartiet har kraftigt höjt avgifterna på godstransporter på tåg men samtidigt vägrat införa avgifter på den tunga lastbilstrafiken.
Vi diskuterar gärna konstruktiva förslag om hur vi skapar fler jobb och mer framtidstro på landsbygden. Vi välkomnar Centerpartiet till den debatten.

Tina Ehn (MP),

landsbygdspolitisk talesperson och riksdagsledamot
Jan Lindholm (MP),
riksdagsledamot för Dalarnas län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel