Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern ropar på vargen

n De flesta bedömare, inte minst miljöorganisationerna, har blivit mäkta förvånade över Naturvårdsverkets nya syn på vargjakt. Nyss trodde verket inte på vargjakt av det här slaget, nu har verket ändrat sig. 16 vargar ska – selektivt – skjutas framöver. De ska skjutas för att, som det heter på orwellskt språk, stärka vargstammen.

Vad är det som händer? Svar: Jag tror att det är centern som ropar på vargen för att den ska rädda den sviktande tilltron till centerpartiet ute i bygderna. LRF är till exempel mycket glada över den nya vargjakten; pressmeddelandet därifrån bubblar över av champagne. Dalarnas centerpartister låter som om de vunnit på Lotto.

Att det nu möjligen blir så att EU-kommissionen, tidigare mycket kritisk till licensjakten på varg, reagerar på det svenska beslutet tror jag bara kommer att glädja många ledande centerpartister: EU-kritik går hem bland varghatare och bland många centerpartister. Centern är ett parti i djup kris och det är gråben som får betala priset för det.
Centerpartiet har ropat på vargen – men för centerpartiet är en bra varg en död varg, som det hette om de utrotade indianerna en gång i Amerika.
Göran Greider