Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet vaknar upp med ett ryck!

Äntligen, får man säga. Under många år nu har man kunnat bevittna hur Centerpartiet åtminstone på ledningsnivå kapats av mer eller mindre renläriga nyliberaler.

ledare
chefredaktör Göran Greider e-post goran.greider@daladem.se
ledarskribent Robert Sundberg e-post robert.sundberg@daladem.se
Jag minns att redan för tio år sedan kunde förvånade politiska bedömare undra över alla de kurser Timbro ordnade för just centern. Timbro skapades på sjuttiotalet av Sture Eskilsson, på dåvarande Svenska Arbetsgivarföreningen.

Jag träffade honom då och då, en stillsam man av tjänstemannatyp som hade fått en svår chock av sextio- och sjuttiotalens vänsteruppsving. Nu mobiliserades opinionspengar inom näringslivet.
Och Timbros verksamhet, sida vid sida med en rad andra tankesmedjor på högerkanten, har verkligen bidragit till att ställa om det intellektuella och idépolitiska klimatet i Sverige.
Just de renläriga nyliberalerna blev visserligen en smula hemlösa när Moderaterna bytte profil efter katastrofvalet 2002. Kanske var det därför timbroiterna en masse sökte sig till Centerpartiet, i hopp om att där kunna realisera sina mer utopiska marknadsliberala drömmar.
Det har de lyckats med –men priset blev högt för det stackars Centerpartiet. Centerpartiet är självt på många sätt hemlöst i det svenska politiska landskapet. Någon stor småbondeklass att ta spjärn mot finns inte mer som det gjorde på Hedlunds tid och även de gröna frågorna, som Fälldin exploaterade, har de tappat till miljöpartiet.

Så vad återstår? Kvar finns en massa duktiga kommunalpolitiker runtom i landet, inte minst i Dalarna. Och framförallt: Kvar finns verkligen några stora, övergripande frågor som ännu förmår väcka liv i potentiella centerpartistiska gräsrötter.
I synnerhet gäller det landsbygds- och landsortsfrågan. Idag står inget parti upp för folket i glesbygden, på landsbygden men inte heller för innevånarna i det stora och folkrika landsorts-Sverige som undrar om det enbart är storstadsregionerna som gäller.

Upproret nu i centerleden är uppfriskande. Till slut tvingades också ordföranden Annie Lööf ta avstånd från vissa delar av det nya idéprogrammet. Men hennes problem är att det inte känns helt uppriktigt –hon är själv så oerhört mycket en produkt av de där tankesmedjornas verksamhet.
Hursomhelst är detta en utmärkt början på nådens år 2013! Centerrevolten inspirerar för övrigt även mig till att fortsätta upproret mot högervridningen av det socialdemokratiska partiet.
Göran Greider
”Upproret nu i centerleden är uppfriskande. Detta är en bra början på nådens år 2013!”
_________
Göran
Greider
goran.greider
@daladem.se