Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerstämma - men ingen mjölk till maten

Centerpartiets samling i Falun utgör inget undantag; schemat följer knappast några arbetstidsregler. Oavsett vilket parti som kallats till stämma blir det långa dagar för ombuden.

Trots tidig start hör det till med både kvälls- och nattmanglingar kring innehållet i de förslag som partiet ska ta ställning till. Centerpartiets fredagsprogram är belysande.

Dagen inleddes med debatt och beslut om hur partiet vill utveckla hela landet och fortsatte med en miljödebatt. Med två så kallade hjärtefrågor på dagordningen var det upplagt för långa diskussioner och inlägg.

LÄS MER: Spretigt om landsbygden

Även om den enskilde talaren inte har så mycket tid till sitt förfogande, blir det många synpunkter att sortera både bland intresserade ombud och i mötesledningen.

Jag imponeras över engagemanget och att så många olika synpunkter och aspekter fångas upp i stämmodeltagarnas inlägg. Ingen fråga är för begränsad för att inte ägnas uppmärksamhet i talarstolen. Det spelar ingen roll om det handlar om viktiga satsningar på infrastuktur, i skolan eller om ordningen vid återvinningsstationer.

Åsiktsskillnader är det gott om; inte sällan står syd mot nord och stad mot landsbygd. Det leder ofelbart till reservationer mot beslutsförslag och följs av tidskrävande omröstningar, innan stämmobeslutet klubbas.

Drygt tusen ombud från hela landet ska under veckoslutet lägga fast kursen för den politik som Centern ska driva under det kommande året för att inte säga åren. Visserligen har politik också blivit något av en färskvara; snabba förändringar i vår omvärld som innebär att positionerna i viktiga sakfrågor måste justeras eller rent av överges.

Flyktingfrågan är ett bra exempel på hur samhället och därmed också de politiska partierna måste ställa om.

Den långa stämmodagen ger, trots att intresset mestadels knyts till vad som sägs och debatteras i plenisalen, även utrymme för möten med intressanta människor.

I lunchkön mötte jag ombuden Christina Bröms från Sollerön och Kenneth Engström från Söderbärke. Båda tycktes glada över att för en stund få prata realpolitik, som för deras del, handlar om läget i landstinget och därmed sjukvårdens problem och glädjeämnen.

LÄS MER: Spretigt om landsbygden

En slutsats av vårt samtal är att situationen i Dalarna ser olika ut. Det finns stora bekymmer men också positiva inslag, men som landstingsföreträdarna anser blir belyst för sällan.

Per-Anders Westhed, som lämnar kommunalrådsjobbet i Vansbro vid årsskiftet, gick till eftermiddagsfikat med en glad min. Som talesperson för en utveckling på Inlandsbanan kunde han glädja sig åt att ha fått partiets stöd för den 130 mil långa järnvägen mellan Gällivare och Kristinehamn. Mycket arbete återstår, men Westhed kunde hänge sig åt ett tidigt fredagsmys över att ha fått det egna partiets beslut om att kraftfullt stödja visionen om en satsning på järnvägen.

K-G Bergström, mångårig tv-kommentator, bevakar förstås centerstämman. I dag bidrog han med en viktig insats för landets mjölkbönder. I samband med fredagslunchen serverades stämmoombuden endast vatten som måltiddryck. Märkligt, tyckte Bergström och ringde Centerns informationsavdelning för att få en förklaring.

Till middagen serverades också mjölk till maten…

Christer Gruhs

LÄS MER: Spretigt om landsbygden