Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centrum för anhöriga och ensamma

Det är fredag och musikcafé på ­mötesplatsen Buketten.
Allt fler kommer till Rättviks kommuns centrum för anhöriga och ensamma.

Ingegerd Ström och Bibbi Backlund spelade dragspel och Börje utbys gitarr. Besökarna sjöng med och några tog chansen att dansa.
Frivilligarbetarna Rolf Nyström, Ruth Björk, Åse Emretson och Ulla-Britt Dahl serverade kaffe med dopp i pausen och de som kommit till musikcaféet samlades kring borden och pratade.
– Buketten är öppen för alla som har behov av gemenskap. Vi är ett anhörigcenter, det vill säga en plats för personer som vårdar en närstående, men många ensamma kommer också hit. Buketten är en öppen, kommunal verksamhet. Torsdagar är de anhörigas dag, berättar anhörigsamordnare Elisabeth Johansson.

På Buketten ordnas en mängd olika aktiviteter, studiecirklar, föredrag, samtalsgrupper, Gubbröra heter en grupp med enbart män.
– Här träffas människor och pratar om allt mellan himmel och jord. Om cirka två veckor öppnar vi en informationsavdelning här där det finns möjlighet att hitta information om till exempel hälsa, aktiviteter. Där ska finnas broschyrer, böcker och en dator där besökarna kan söka information. Vi kommer också att visa olika hjälpmedel från Hjälpmedelscentralen.
Tisdagar åker Elisabeth till Ore bibliotek för att möta ensamma och anhöriga i Ore.

Fredagar är det alltid musikcafé på Buketten. Ulla-Britt Dahl som även arrangerar musikunderhållning på andra äldreboenden i Rättvik är aktivitetsvärdinna tillsammans med de andra frivilligarbetarna.
–Det finns inte ord som kan beskriva hur fantastiskt Buketten är. Jag mår bra hela veckan därför at jag vet att på fredag får jag komma hit, säger Ulla-Britt.
– Jag älskar äldre personer. Det är nog deras lugnt, trygget och erfarenhet som är så fantastiskt och så alla musikanter. De är guld värda, säger Ulla-Britt.

Katarina Cham/DT