Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cheferna saknar kultursekreteraren

I det tidiga budgetarbetet inför nästa år har kulturnämnden fått ta del av en skrivelse från bibliotekschef Marie Ohlsson samt avgående kulturchef Anna Falkengren.
Cheferna konstaterar en tydlig avsaknad av den insparade tjänsten som kultursekreterare/kommunantikvarie.

Det var i budgeten för i år som den aktuella tjänsten sparades in.
I november sa nämndordförande Thomas Björnhager (S):
– Det blir vårt sätt att dra ett strå till stacken för att kommunen ska klara budgeten 2013, som är ett ekonomiskt tufft år.

Nu har biblioteks- och förvaltningschefen gjort en utvärdering. De konstaterar att den skippade tjänsten gett en märkbart negativ effekt och föreslår inrättande av en kombinerad 50/50-tjänst som kultursekreterare/kommunantikvarie och vuxenbibliotekarie (tjänst som av besparingsskäl är lagd på is).
Men kulturnämnden törs inte lova en sådan satsning framöver.
– Vi har, som alla andra, en tajt ekonomisk situation. Det är klart att vi ska ta det här önskemålet i beaktande, men om det går att få till någon sådan här typ av tjänst går inte att svara på nu, säger Thomas Björnhager.

Däremot kunde nämnden på onsdagen besluta att utlysa tjänsten som kulturchef, efter Anna Falkengren. Hon slutar 30 april för att 1 juli tillträda som ny chef för Ekomuseum Bergslagen.
– Vi påbörjar rekryteringen av en ny kulturchef omgående.
Ett glapp lär med stor säkerhet uppstå efter att Falkengren slutat och fram till att en ny chef är på plats. Under den perioden är det enligt delegationsordningen bibliotekschef Marie Ohlsson som är tillförordnad förvaltningschef.
– Men det kan då mest avse det rent administrativa. I övrigt kommer förstås verksamheten att påverkas under det här chefsglappet, men på vilket sätt är svårt att säga, säger Thomas Björnhager.

Henrik Schmidt/DT